reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA chce ochránit Měsíc a Mars před kontaminací od lidských astronautů

10.7.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA chce ochránit Měsíc a Mars před kontaminací od lidských astronautů
S pokrokem kosmických technologií přicházejí i problémy, kterým se musí zavčasu předcházet. Americká kosmická agentura NASA se chce ujistit, že astronauté nekontaminují nová prostředí, která budou zkoumat, a že kontaminace neproběhne ani opačně.
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír chce pohlídat, aby astronauté objevující nové světy ve vesmíru nevědomky nepřenášeli organismy ze Země a biologicky tak nekontaminovali Měsíc nebo Mars. Právě na tato tělesa se totiž má v poměrně blízké budoucnosti zaměřovat kosmonautika. 
 
Jim Brindestine, administrátor NASA, oznámil prostřednictvím tweetu, že NASA aktualizovala svou politiku, aby před blížícími se misemi z programu Artemis předpisy NASA odpovídaly jejím schopnostem a plánům. Kosmická agentura chce podle slov Jima Brindestina chránit vědecké objevy a také životní prostředí na Zemi, zatímco umožní dynamický průzkum s lidskými astronauty a komerční inovace na Měsíci a Marsu. 
 
NASA se obává biologické kontaminace prostřednictvím lidských bytostí, protože mise s astronauty budou odlišné od vysílání roverů a sond k Marsu a Měsíci. Pokud posádka kosmické lodi kontaminuje vesmírná prostředí, může to ohrozit průzkum a pátrání po mimozemském životě. NASA chce také zajistit, aby nedocházelo k opačnému jevu, tedy ke kontaminování naší planety materiálem z vesmíru. 
 
 
Americká kosmická agentura jako aktualizaci vydala dvě prozatímní směrnice. První z nich se zaměřuje především na mise Artemis s posádkou mířící ze Země na Měsíc. Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro vědu, uvedl, že tím umožňují naplnit jejich důležitý cíl udržitelného průzkumu Měsíce a současně chrání budoucnost vědy v trvale zastíněných oblastech na Měsíci. Právě tyto oblasti mají vysokou vědeckou hodnotu pro odhalování historie naší planety, Měsíce a celkově sluneční soustavy. Program Artemis slibuje vyslání první ženy a dalšího muže jako astronautů na Měsíc do roku 2024. 
 
Druhá ze směrnic se zaměřuje na biologickou kontaminaci při misích na Mars. NASA plánuje, že bude využívat data a zkušenosti získané z Mezinárodní vesmírné stanice, misí na povrchu Měsíce, budoucí stanice Lunar Gateway a robotických misí na Mars k vymýšlení nových postupů a rozvíjení schopností sledovat biologické procesy, které jsou spojené s přítomností živých astronautů na průzkumných vesmírných misích. Cílem je také vyvinout technologie, které pomůžou ke snížení kontaminace - například účinnější technologie likvidace odpadu. 
 
Zdroj: engadget.com 


reklama