reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
Stejně tak, jak před pěti desítkami let přinesli Američané kousky Měsíce zpět na Zem, hodlají totéž provést s horninami z Marsu. Podíl na projektu by měla mít už nyní připravovaná mise Mars 2020.
honza1616 (3622) | 19.8.20197:03
A já měl za to že nějaké horniny dovezla už mise Viking nebo nějaká jina taková starší
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1108) | 18.8.20195:14
tak snad to nedopadne na dalsich 50 roku s marsem stejne jako minulych 50 roku s mesicem. je dobre ze nasa a roskosmos uz nejsou sami, kdo ma na takove veci penize.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 19.8.20198:09
Tak v dobách studené války peníze u těchto projektů nehrály roli, důležitý byl výsledek. Nejdůležitější byli právě odborníci a špionáže na obou stranách. Tehdy navíc všechno bylo nové, neexistovaly zastaralé technologie, nebo postupy, které by se modernizovali, museli se teprve vymyslet vše se dělalo na papíře. Dodnes nechápu tu preciznost mít rozkreslenou celou raketu Saturn 5 na papíře do posledního šroubku a vyznat se v tom. To je problém hlavně dnes a to máme PC a software o kterých se jim tehdy ani nezdálo. Ono kdyby se chtělo, tak na Marsu bude stálá základna do roku 2050, ale ono se moc nechce, nikdo nikoho nikam netlačí jako v dřívějších dobách. A i přes velkohubá prohlášení o blízké kolonizaci Marsu to bude až za delší čas, to by se muselo lidstvo vzchopit a udělat jednotný vesmírný program. Měli bychom ale nejdřív postavit základnu na měsíci a tam si to vyzkoušet. Když se něco podělá tam, tak existuje větší šance ty lidi zachránit než když se něco podělá na Marsu.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1108) | 19.8.201917:45
Souhlasím, že Měsíc je dobrá zkušební základna, je to kousek a díky malé gravitaci jsou přistání i odlety snadnější, ale je tam blbý regolit, zrnka nejsou omletá jako na planetách a je to brusná pasta nebezpečná pro skafandry a myslím, že se i víc lepí na vše. Mars je ale taky dobrá zkušební základna, protože už by tam mohli létat rakety s technikou bez lidí a může se tam bez lidí zkoušet vše co je tak nějak v plánu, jako výroba vody, paliva, energie a nějaký bunkry pro lidi a skleníky pro zeleninu. To vše se bude líp stavět později s lidma, ale stejně se zároveň to vše v nějakém základu musí postavit dřív než lidé přiletí a neměl by to být takový problém bez lidí. budou to co nejvíc hotové výrobní linky co se jen nějak propojí, některé se ani nemusí z rakety vyndávat. trochu jsem to zjednodušil, roboti by tam měli práci a tím i operátoři ze Země, ale šlo by to. v případě sluneční elektrárny by měli roboti celkem jednoduchou práci, stavět pole solárních panelů a propojovat, v případě jaderného zdroje by mohl zůstat i v raketě. Musk má plán rakety používat pro dovoz na Mars opakovaně, ale ze začátku jich tam nejspíš několik zůstane, nebo aspoň do doby než bude pořádná výroba paliva. i kdyby se vše zprovoznilo jen zkušebně v malém měřítku, tak je co dělat než tam lidi poletí. Už teď tam může malý bagřík nakládat písek do výrobní linky na vodu, někde trochu blíž k pólu v trvale zastíněné části kráteru. Je fakt, že to může už fungovat i na Měsíci. na Marsu můžou probíhat první pokusy zpracování plynů z atmosféry. První pokusy využití místní horniny na stavbu bunkrů. Už teď tam může stát skleník, lidi ho pak jen opráší aby proniklo světlo :­-D Představuju si, že vše by se dělalo v malým měřítku, řešily by se chyby, úpravy, nápady a pak ve větším měřítku.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.