reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA DART dorazila do Kalifornie, další zastávka: asteroid Didymos

21.10.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA DART dorazila do Kalifornie, další zastávka: asteroid Didymos
Po startu mise sondy Lucy se na svou cestu chystá také DART (Double Asteroid Redirection Test), která právě dorazila do Kalifornie, své poslední zastávky na Zemi. Brzy již poletí vstříc asteroidu Didymos. 
Sonda na začátku října opustila Maryland, a sice konkrétně Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) ve městě Laurel a na přívěsu kamionu byla ve speciálním ochranném kontejneru převezena do Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii, neboť právě z ní bude později startovat na palubě rakety Falcon 9, a to dle aktuálního plánu dne 24. listopadu. 
 
 
Nyní DART čekají už přípravy na start a zároveň i finální testy stejně jako "natankování" paliva. Uvozovky jsou tu proto, že DART nebude vybavena chemickým raketovým pohonem, ale elektrickým či iontovým, a sice rovnou novou generací, kterou si chce NASA takto vyzkoušet před tím, než ji využije v nových misích.
 
 
Jedná se konkrétně o NASA Evolutionary Xenon Thruster – Commercial (NEXT-C), který je poměrně výkonný, ale samozřejmě ne ve srovnání s chemickými raketami, ale s předchozími iontovými pohony NSTAR sondy Dawn či Deep Space 1. Oproti nim bude NEXT-C přibližně třikrát výkonnější s výsledným tahem 236 mN, celkovým impulsem 17 MN·s, přičemž efektivita využití paliva je cca o třetinu vyšší. 
 
I zde se coby palivo využívá xenon, který proudí skrz dvoumřížkovou komoru. Xenon nejdříve narazí na první, pozitivně nabitou mřížku, která jeho ionty nabije rovněž pozitivně, a ty jsou tak přitahovány druhou mřížkou s negativním nábojem a dále vysílány z trysky ven, čímž tvoří tah. 
 
 
S pomocí svého vlastního pohonu tak DART získá potřebnou rychlost na to, aby vrazila do asteroidu Didymos, respektive do jeho menšího měsíce Didymoon, a to rychlostí 6,6 km/s. To je zhruba řádově vyšší hodnota ve srovnání s úsťovou rychlostí vojenských pušek, přičemž DART je navíc projektil s hmotností kolem 500 kg. Jeho dopadová energie by tak měla ovlivnit oběžnou dráhu měsíce Didymoon, což znamená konkrétně změnu doby oběhu o několik minut. To by mělo stačit k tomu, aby se vliv dopadu DART na cca 160metrové těleso dal sledovat i ze Země. 
 
Později se ale má k asteroidu vydat ESA prostřednictvím mise Hera, která nastoupí za zrušenou AIM, která už se u něj usídlí a bude sledovat mimo jiné i to, jak DART ovlivnil tuto minisoustavu vesmírných těles. Také známky jejího dopadu by samozřejmě měly být jasně patrné.  
 
Zdroj: NASA


reklama