reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA s velkým zpožděním dokončuje stavbu první rakety SLS, která už dostala všechny potřebné hlavní motory na svůj první stupeň. Jedná se přitom o motory, které dobře známe z raketoplánového programu. 
potooczech (345) | 12.11.201912:29
NASA začíná ukazovat, jak je ve srovnání se soukromými firmami pomalá a neskutečně drahá. Ono právě ten aspekt, že si peníze nemusí vydělat, ale pumpne daňové poplatníky, nemusí plnit termíny, protože nemá běžné investory očekávající výsledky, ale opět pumpuje to z daňových poplatníků ... to je přesně ten důvod, proč u nich pak jeden start rakety i přes použití již hotových a použitých motorů ležících na skladě bude stát dvě miliardy dolarů.

Obecně navíc nejsem fanda pilotovaných misí na Měsíc nebo Mars. Poslat na Měsíc sondu je podstatně levnější. A ty ušetřené peníze můžete investovat právě do té sondy. Ta pak může na daném místě fungovat roky, sbírat materiály z různých míst, dělat jejich analýzu na místě. Obecně může sbírat data neskutečně dlouho. Samozřejmě za podmínky, že jste schopni ji vybavit nástroji, které budou na místě fungovat. Mise s člověkem za stejné peníze bude na Měsíci řádově hodiny, bude tam pobíhat podle nacpaného harmonogramu, část nakonec stejně nestihne a s pytlem vzorků ze vzdálenosti maximálně pár set metrů od místa přistání se vrátí domů. Navíc celá mise bude naplněna stresem o život všech na palubě. To je o ničem.
Odpovědět0  0
Bison (805) | 11.11.201919:25
pre NASA je nepodstatná misia­- pozbierať na mesiaci šutre s prachom a doniesť ten bordel na Zem, to by dnes zvládla aj automatická misia bez ľudí. Oveľa viac ich zaujíma objednávka USSF, ktoré sú pre zisk spoločnosti dlhodobo zaujímavé. Súkromný sektor USA zvládne všetky bežné misie ktoré NASA potrebuje a ušetria na vývoji a výskume potrebných technológii. Nik nedrbe do armády toľko biliónov $ ako amíci, preto sa nedivím nezáujmu NASA o Mesiac Mars.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 12.11.20193:26
Ono je také otázkou, co se za těch 20 miliard USD opravdu postavilo. NASA zajišťuje pro US army pěknou dávku leváren. Například zrovna před pár dny se po dvou letech ­"nahoře­" vrátil armádní automatický raketoplán. Co dělal je přísně tajné.. Je docela dobře možné, že z oficiálních 20 mld šlo 12­-15 na vojenské satelity, případně jiné ­"užitečné­" vojenské využití.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 11.11.201913:32
Po 15 letech? Gratuluji a ted další aspoň 3 na testy a dalších 6 pro ostré mise. Pak může projekt SLS skončit přesně jak je v planu....protože víc misí se neplánuje.... stejně jako stavba 6 Orionů které budou na jedno použití,
takový vývoj a jen pro několik startu rakety, tomu se říká studna na peníze....epic fail,
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1230) | 11.11.201910:39
Údajný start jedné rakety za 2 miliardy USD ? Tak to tu SLS raketu můžou zabalit. Vývoj už stál 21 miliard USD a to použijí hodně nápadů z raketoplánů. Dřív dokázali vymyslet a nakreslit raketu na rýsovacím prkně. Dneska mají k dispozici věci, co pro konstruktéry v 70 letech bylo sci­-fi a stejně to nedají. Koukám, že jakmile natáhly brka Wernher von Braun a Sergej Koroljov, tak se ve světě daleko moc neposunuli.
Odpovědět5  0
potooczech (345) | 12.11.201912:35
Ono přijde mi, že toto je typický problém Američanů. Na straně jedné do toho pumpují obrovské prostředky. Na straně druhé je u nich vše tak drahé, tak zaplněné byrokracií a úplatky, že výsledky absolutně neodpovídají vynaloženým prostředkům. Z toho důvodu se mi třeba líbí Indie ... co ti dokáží nebo o co se snaží a přitom s jakými prostředky. A stejně tak soukromé firmy ukazují, že ono by to šlo za jiné peníze. NASA bude mít podle mne v budoucnu velké problémy. Protože až SpaceX dotáhne vyvoj a přijde mu třeba konkurence v podobě Blue Origin, tak NASA nebude absolutně schopna konkurovat technologicky, termínově ani cenou. A pak bude NASA tak maximálně projektovat satelity a sondy, ale nosiče jí při jejích cenách už nikdo nikdy nezadá.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.