reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA financuje vesmírné fólie pro čištění oběžné dráhy

12.9.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA financuje vesmírné fólie pro čištění oběžné dráhy
Problém s vesmírným smetím na oběžné dráze Země už se nedá ignorovat jako dosud, neboť vzniká reálné nebezpečí, že nám přeroste přes hlavu a z oběžné dráhy se stane smetiště, kde nic nového dlouho nepřežije. 
Problém narůstá s tím, jak postupně zlevňuje doprava nákladu na oběžnou dráhu, a na ni se tak dostává mnohem více satelitů, než v minulosti, kdy ještě téměř neexistovaly soukromé společnosti s dostatečně výkonnými raketami. Nyní jich existuje řada a vedle nich také programy, jak si relativně levně nechat vynést na orbitu vlastní zařízení, což je třeba Cubesat. Postupem času můžeme očekávat stále větší provoz, a tím i více satelitů a smetí, které po nich zůstalo. 
 
 
Vesmírné smetí může vzniknout třeba haváriemi, což je třeba případ japonského satelitu Hitomi. Další může vzniknout rozpadem již nepoužívaných satelitů, které nebylo možno svést do atmosféry a může jít třeba o kuličky elektrolytu z baterií putující oběžnou dráhou jako vystřelené projektily. Hrozí pak, že objem odpadu na orbitě naroste na takovou úroveň, že se spustí Kesslerův syndrom, což by znamenalo kaskádovité stupňování kolizí, které už by nešlo zastavit, neboť každá kolize by vytvořila ještě více smetí. 
 
Vesmírné agentury tak zkoumají možnosti, jakými by šlo oběžnou dráhu postupně čistit. Jde například o japonský experiment se speciálním lanem, který ale skončil nezdarem a nyní tu máme další návrh, a to tzv. Brane Craft. Tento projekt už získal nějaké finance od NASA v roce 2016 jako součást programu NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) a díky tomu se jeho autoři z The Aerospace Corporation mohli pohnout dále. Nyní získali od NASA další finance a díky nim už budou moci postavit prototyp a otestovat systémy zařízení v laboratorních podmínkách. 
 
 
Brane Craft je v podstatě velice tenká dvojitá fólie, jejíž úkolem je obalit objekt určený k zániku v atmosféře, do níž jej pak vtáhne. Tato fólie má tloušťku pouze 10 mikrometrů, a tak je jasné, že ji může poškodit v podstatě cokoliv. The Aerospace Corporation tak vsadili na redundanci, takže solární články na povrchu zařízení pracují nezávisle na sobě, takže poškození jednoho neznamená nic pro další, stejně tak ostatní elektronika má své redundantní zálohy. Uvnitř Brane Craft jsou navíc uzavřeny pohonné hmoty, aby zařízení mohlo smetí odchytit a nasměrovat do atmosféry, přičemž tyto tenounké nádrže jsou také segmentované, aby prostřelení jedné z nich nepředstavovalo velký problém. 
 
Zařízení má být schopno snášet z orbity objekty o hmotnosti maximálně 2 liber (cca 0,9 kg), takže je určeno spíše pro středně velký odpad, jehož se na oběžné dráze dle odhadů pohybuje na půl milionu kusů. Právě proto je Brane Craft vytvořen tak malý a tenký. Bude totiž zapotřebí jej vynášet do vesmíru v opravdu masovém měřítku, aby měl vůbec nějaký dopad. Můžeme jen doufat, že tato samotná zařízení budou pracovat tak, jak mají a nebudou sama přispívat k růstu objemu vesmírného smetí. To ale uvidíme nejdříve za několik let. 
 
reklama