reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA hlásí druhou nejsilnější detonaci asteroidu za 30 let

19.3.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA hlásí druhou nejsilnější detonaci asteroidu za 30 let
NASA zveřejnila informace o události z loňského 18. prosince, kdy do atmosféry Země vstoupil asteroid a ten pak jako bolid explodoval nad Beringovým mořem. Výsledkem byla druhá nejsilnější exploze vesmírného tělesa za 30 let.
Bolid explodoval nad neobydlenou částí Ruska v oblasti Kamčatky a Beringova moře, takže jej nikdo nezaznamenal a nepodal o něm zprávu. Šlo přitom o silnou explozi ve výšce 25 km nad zemí o předpokládané síle 173 kilotun TNT, což je asi 11,5x silnější v porovnání s atomovou bombou svrženou na Hirošimu. A právě díky Japoncům a jejich satelitu Himawari byl asteroid zachycen při sestupu do atmosféry rychlostí asi 32 km/s, což si můžete nejlépe prohlédnout na zveřejněných snímcích (1 a 2). Ano, jde o tu malou oranžovou šmouhu zhruba uprostřed snímků. 
 
 Čeljabinský meteor vybuchl s více než dvojnásobnou silou než bolid z 18. prosince
 
Nešlo tak o zrovna malé těleso a jeho odhalení s takovým zpožděním jen dokládá, jak malý přehled máme o okolním vesmíru a jeho případných hrozbách. Dle BBC bude agentuře NASA s ohledem na dnešní tempo trvat ještě alespoň třicet let, než zmapuje 90 % asteroidů pohybující se v relativní blízkosti Země, které mají v průměru alespoň 140 metrů, jak jí v roce 2005 dal za úkol Kongres. 
 
Přehled zaznamenaných explozí meteorů po celém světě od roku 1988, Čeljabinský meteor zatím jasně vede se 440 kt
 
Jak velký mohl být meteor z 18. prosince? Čeljabinský meteor měl mít při vstupu do atmosféry průměr jen kolem 16 metrů, takže můžeme uvažovat spíše o čísle kolem 10 metrů. I tak malá tělesa tak mohou způsobit vážné škody, pokud se trefí do obydlené oblasti. 
 
Vzpomenout můžeme také na Tunguskou událost, v níž měl hrát ústřední roli pouze 60 až 190 metrů (dle složení) velký asteroid, který srovnal se zemí nějakých 5000 km2 lesa. Explodoval tak silou 3 až 5 megatun TNT. Záměr NASA vyhledat asteroidy od velikosti 140 metrů je tak velice chvályhodný vzhledem k tomu, že mohou způsobit slušnou katastrofu a pokud se proti nim nebudeme moci bránit, bude velice důležité alespoň vědět a připravit se na případnou explozi. 
 
Zdroj: BBC


reklama