reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA InSight hlásí úspěch, krtek HP3 se dokázal zavrtat pod povrch

8.6.2020, Jan Vítek, aktualita
NASA InSight hlásí úspěch, krtek HP3 se dokázal zavrtat pod povrch
NASA InSight naslouchající útrobám Marsu a sledující atmosféru kolem sebe měla za úkol také dostat do několikametrové hloubky sondu HP3. Tento kovový "krtek" se však odmítal zavrtat a už to vypadalo na dílčí neúspěch. Nyní ale přišel zvrat.
Když jsme se naposledy podívali na trampoty sondy HP3 modulu InSight, svitla tu naděje, že poslední možnost, kterou NASA ještě zkoušela, nakonec bude fungovat. Z hlediska laika šlo o logický přístup, čili využít robotickou ruku k tomu, aby se sonda měla o co opřít a údery svého sbíječkového mechanismu se zavrtat pod povrch. Ovšem zároveň šlo také o nejnebezpečnější přístup, kde hrozilo poškození plochého kabelu, který k sondě vede a v takovém případě by vše přišlo vniveč. 
 
 
Sonda Heat and Physical Properties Package (HP3) se původně dokázala zavrtat jen asi z poloviny, a její část tak zůstala v pouzdru, z nějž se odvíjí právě i její plochý kabel. Toto pouzdro tak NASA už dříve odstranila a položila opodál, aby sonda měla možnost manévrovat. Jenomže ta poté začala kolem sebe kutat jámu, neměla se pořádně o co opřít a v jeden čas dokonce hrozilo, že se celá vyvrátí. 
 
 
NASA se všemožně snažila sondě HP3 pomoci, ale pak jí nezbylo už nic jiného, než vzít robotickou ruku modulu InSight a na sondu začít opatrně tlačit seshora, což jistě nebyl snadný úkol i vzhledem k jejímu značnému náklonu. Vedle toho bylo třeba také dát pozor na to, aby se černá lopatka ruky opírala jen o kraj sondy a netlačila na vycházející kabel. 
 
Jak tedy ukazuje následující snímek, lopatka byla skutečně jen svou špičkou opřena o okraj sondy a během solu 458 začal nový pokus. 
 
 
Trvalo pak téměř 80 marsovských dní (viz animovaný gif), než se povedlo sondu takto doprovodit celou do regolitu, v němž už je tak nyní celá zavrtaná, a to stále ne ve vertikální poloze, ale s výrazným náklonem. Možná že ale právě ten jí umožní obejít onu překážku, na kterou zřejmě při svém prvním pokusu o zavrtání narazila, ale ještě není vyhráno. NASA bude zřejmě rukou dále jistit její postup seshora, ale poté už si HP3 bude muset poradit sama a jak agentura uvádí na svém twitterovém účtu, ještě se uvidí, zda to vůbec půjde. 
 
 
Obsluze sondy InSight se tak povedlo získat další pokus, v nějž už jsme ani nemuseli doufat, ovšem nyní, pokud se HP3 při svém dalším postupu opět o něco zasekne, nebude možné jí už nijak pomoci. Stále je totiž na samém začátku své cesty, která ji má zavést až pět metrů pod povrch, aby v této hloubce, i po cestě do ní, sbírala informace o teplotách. 


reklama