reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Až k planetě Neptun a jejímu měsíci Triton by se chtěla vydat NASA v rámci nově navrhované mise. Ta by měla přinést odpovědi na řadu otázek, a to třeba na to, jak může být měsíc planety tak vzdálené od Slunce tak aktivní. 
honza1616 (3625) | 17.6.202020:17
Neni to trochu dlouho? Sondy Voyager sice na tehdejsi dobu jsou stále nejrychlejší, ale NewHorizon doletel k Plutu za 13 let a to je jeste mnohem dal.
Za pouziti podobne technologie by u Neptunu musela sonda byt za 10 let
Odpovědět1  2
ZipX (190) | 18.6.202012:46
Nezabúdaj na to že ti treba zrýchľovať a následne brzdiť, takže to potrvá dlhšie než len prelet sondy NewHorizon
Odpovědět4  0
honza1616 (3625) | 18.6.202015:13
Všechny sondy zrychlují stejně jen New Horizon měla výhodu rychlejšího startu protože měla novější technologii motoru a rychlejší raketu na startu nez Voyager, jinak vsechny sondy používají gravitacni manévry a jen konstalace planet jim udeli konkretni rychlost
Co se tyka brždeni, to nepocitam protoze pocatek záznamu dat a odesilani telemetrie zacina uz brzy pred priletem k planete a v dobe brzdění, respektive v dobe provadeni gravitacnich manévru ve vyssich vrstvach atmosfery Neptunu bude mit sonda už odeslanych k Zemi xx GB dat
Takze doba do priletu je realne vzdalena nekolik tydnu pred samotnym priblizenim k Tritonu

Analogii k tomu by byla sonda Rosetta, ke komete doletela 6.Srpna 2014 ale modul Philae na komete pristal az 12 Listopadu protože jeste predtim musela sonda komentu zmapovat a provest gravitacni manevry pro přiblížení .
Pointa je tedy ta ze sonda okolo komety obihala uz nekolik měsíců, tedy v cilovem bode byla uz v Srpnu
A nejake brždění mezi Neptunem a Tritonem se uz nepocita protoze ve chvili dosažení Neptunu uz bude sonda v cíli krome toho, samotny Triton jiste nebude jediný havni cil mise, vzhlede k tomu ze se bude nekolikrat vracet k Neptunu o kterem toho taky víme malo.
https:­/­/cs.m.wikipedia.org­/wiki­/Rosetta_­(sonda­)

Podobne je na tom mise Parker Solar Probe
Sonda byla u Slunce ­(tedy v cili mise­) už 6.Listopadu 2018, nicméně gravitacni manévry ktere ji svedou na nizsi orbitou stale probíhají a ještě par let to potrva
https:­/­/cs.m.wikipedia.org­/wiki­/Parker_Solar_Probe
Odpovědět0  0
snajprik (1557) | 17.6.202013:43
Ak všetko pôjde dobre tak za 18 rokov budeme mať novú fotku neptunu prakticky po 50 rokoch... Je to smutné keď v 1970 sme boli na vyššom vývojovom stupni ako je teraz. Dnes vieme maximálne cumet do mobilu a žrať výrobky s pesticídov .
Odpovědět1  5
DarkRichelieu (1230) | 17.6.202017:56
Najdi snaživého nepřítele který tě bude chtít troufnout a být lepši než ty a uvidíš, jak rychle by se frčelo k Marsu. Kdyby třeba Čína měla ambice si zabrat rudou planetu, by jsi viděl jak by na to Amíci rychle šlápli a hned by se letělo kolonizovat.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.