reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA už dokázala na ISS roztáhnout modul BEAM

30.5.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA už dokázala na ISS roztáhnout modul BEAM
V poslední době se stále častěji mluví o nových modulech, jejichž výhoda spočívá v možností roztáhnutí či nafouknutí. Jedním z takových je i BEAM, experimentální obytný modul, který vynesla k ISS raketa Falcon 9. A tomu se zprvu moc nedařilo.
Výhoda nafukovatelných modulů je zřejmá. Šetří se především místem, takže raketa může do vesmíru dostat i modul, který bude po své instalaci větší než přepravní prostor. Zatím byly přitom na oběžnou dráhu vynášeny moduly, které se musely přizpůsobit schopnostem raket či raketoplánů a pokud bylo něco roztahovatelné, pak to byly leda solární panely.





Nyní je tu ale Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) od společnosti Bigelow Aerospace, jenž měl být nafouknutím roztažen do podoby ukázané v prvním obrázku. K ISS byl vyslán v rámci běžné mise s nákladem zásob již v dubnu, kdy si ovšem společnost SpaceX započítala jeden velký úspěch. Podařilo se jí totiž poprvé dosednout s prvním stupněm rakety Falcon 9 na plovoucí plošinu. BEAM byl pak připojen k modulu Tranquility na ISS a NASA jej chtěla poté nafouknout. Vědci přitom netušili, jakým způsobem to bude ve vzduchoprázdnu a v mikrogravitaci probíhat a jaká jsou úskalí, takže chtěli postupovat pomalu.





BEAM byl dopraven jako válec s rozměrem max 2,4 metrů a po nafouknutí se měl roztáhnout až na 4 metry, aby přidal k ISS dalších 16 metrů krychlových prostoru. Kdyby jej Dragon musel nést už nafouknutý, zabral by téměř celý jeho nákladový prostor namísto zásob. V plánu tak bylo pomalé nafouknutí modulu se současným pečlivým monitorováním jeho stavu. Jenomže teorie o způsobu nafouknutí zprvu nemohly být zcela ověřeny, neboť se tato akce nejdříve nepodařila, jak můžete vidět na začátku následujícího videa (časosběrné).


Astronaut Jeff Williams dle instrukcí pozemní obsluhy ovládal malý ventil, s jehož pomocí do BEAMu vpouštěl v krátkých intervalech vzduch. Zprvu se mu podařilo, aby se BEAM roztáhl sotva o několik palců a poté se modul přestal i přes další vzduch roztahovat, takže NASA operaci odvolala a začalo se řešit, co je špatně. Nakonec inženýři z Bigelow oznámili, že příčinou je prostě tření ve složeném modulu, které brání v jeho roztahování, přičemž to bylo v mikrogravitaci kvůli tvarové paměti použitého materiálu větší problém než na zemi. Řešení bylo prosté, a to počkat, až se materiál sám uvolní, což se nakonec podařilo v sobotu, čili po dvou dnech.

Nyní už je BEAM roztažen tak, jak má a čeká na první vstup astronautů. NASA má v plánu, aby ti navštívili jeho prostor tři až čtyřikrát do roka. Budou sledovat, jak si odolává slunečnímu záření a také extrémním změnám teploty. Po dvou letech bude BEAM odpojen a nasměrován do atmosféry.

Zdroj: WHNT

reklama