reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA nestihne přistání na Měsíci v roce 2024 i kvůli novým skafandrům

12.8.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA nestihne přistání na Měsíci v roce 2024 i kvůli novým skafandrům
Pokud jde o to, zda NASA stihne či nestihne přistát s lidmi na Měsíci v roce 2024, existuje samozřejmě celá řada proměnných a potenciálních problémů. Nad jednou věcí jsme ale zrovna neuvažovali, a sice nad skafandry xEMU.
Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) jsou nové skafandry s modulárním designem, které by se později měly uplatnit také v misích na Mars, a na Měsíci si tak astronauti ověří jejich schopnosti. Skafandry xEMU mají zajistit větší volnost pohybu i lepší (redundantní) podporu života i přepracovaný komunikační systém a doposud jejich vývoj přišel NASA na cca 420 milionů dolarů. Zdaleka ale ještě nekončí a agentura předpokládá, že projekt spolkne alespoň dalších 625 milionů, než bude dokončen. 
 
Nové skafandry ale budou skutečně zapotřebí, neboť se plánuje přistání i poblíž jižního pólu Měsíce, kde panují skutečně tvrdé podmínky, v nichž se budou moci kvality nových robustních xEMU otestovat. 
 
 
Především jde ale o novou vládní zprávu zmíněnou listem The Washington Post, dle níž budou první dva kusy potřebných skafandrů k dispozici nejdříve v roce 2025. Už dle toho tak bude start lodi s astronauty vstříc měsíčnímu povrchu v roce 2024 neuskutečnitelný, jak se ve zprávě přímo uvádí. 
 
Na druhou stranu, i kdyby byly xEMU k dispozici hned zítra, na zpoždění by to s největší pravděpodobností nic nezměnilo. V prvé řadě se o termínu v roce 2024 vždy mluvilo jen s nejvyšším optimismem a bylo od začátku zřejmé, že se pravděpodobně nestihne. 
 
Jde tu především o dvě věci, a sice zpožděný vývoj raket SLS, k čemuž letos přispěl i zprvu neúspěšný statický zážeh rakety, který si NASA poté raději zopakovala. A pak jde také o vývoj potřebného měsíčního modulu, který už dostala na starost firma SpaceX. V obou těchto případech je totiž rovněž velice pravděpodobné, že se kvůli nim rok 2024 nebude moci stihnout. 
 
 
Nebyl by to ale Elon Musk, kdyby na toto všechno nereagoval slovy: "SpaceX to dokáže, pokud to bude třeba". 
 
Zdroj: NASA (PDF)


reklama