reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA obnovila řídicí středisko MOCR 2 éry Apollo

2.7.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA obnovila řídicí středisko MOCR 2 éry Apollo
Jako by si veškeré osazenstvo jen někam odskočilo, tak vypadá kontrolní středisko, respektive místnost Mission Operations Control Room 2, která byla používána v éře letů na Měsíc. NASA tuto místnost obnovila pro návštěvníky. 
Mission Operations Control Room 2 (MOCR 2) se tak nyní stává živou součástí historie a i když je v souvislosti s touto místností zmiňována spíše jen éra Apolla, je třeba zdůraznit, že je pevně spojena i s programem Gemini. A nyní to tam vypadá takto: 
 
 
Manuály, hrníčky, tužky, popelníky, stopky, zapnuté obrazovky a kontrolní panely. Díky tomu všemu vypadá tato místnost tak, jako by v ní chyběli pouze lidé právě řídící let vesmírné lodi na Měsíc. 
 
 
Místnost byla obnovována v průběhu uplynulých dvou let a příští týden se už otevře veřejnosti, což si NASA připravovala pro příležitost 50. výročí přistání na Měsíci. Pracovali na ni samotní inženýři americké agentury ve spolupráci s historiky. Posvěcení dostali také od vedoucích pracovníků éry Apolla, jímž byl i letový ředitel Gene Kranz, který k nám promluví v následujícím krátkém videu, o tom, jak ve stejném křesle mohl poslouchat před padesáti lety o tom, jak "Orel přistál". 
 
 
 
Evidentně největší práci na restaurování místnosti daly kontrolní panely a monitory, ovšem výměna čekala také na koberce a různé dekorace, bez nichž by nebyl celkový obrázek úplný. 
 
 
Tato místnost totiž byla využívána i v 90. letech pro řízení letů raketoplánů, takže její výbava byla zcela jiná, než je dnes. Přeměna do aktuální podoby si vyžádala prvotní investici 5 milionů dolarů od různých přispěvatelů napříč Spojenými státy a později byl získán i grant 3,5 milionů od města Webster. Kde to bylo možné, použily se původní předměty a kde ne, ručně se vyrobily imitace. 
 
Na Redditu také proběhla AMA (Ask Me Anything) s týmem, který za rekonstrukcí stojí. Dočteme se o zajímavých perličkách, které celou akci provázely. Například Sandra Tetley z Johnsonova vesmírného centra uvedla, jak pod místem pro hasicí přístroj našli kus původní tapety. Následovně bylo zjištěno, která firma ji vyrobila a ukázalo se, že ta měla stále k dispozici válec pro její výrobu, díky čemuž mohla být vytvořena zbrusu nová, ale zcela identická. Pozorný návštěvník si ale může všimnout, že monitory nemají CRT obrazovky, ale ploché LCD. 
 
Pro veřejnost je připraven výchozí scénář z 20. července 1969, a sice přistání Apolla 11 na Měsíci. Displeje a konzole ukazují ta samá data a informace, které mohla vidět obsluha před 50 lety a to vše bude doprovázeno autentickými audio záznamy kontrolního týmu a astronautů. Chybět tak budou pouze a jen pracovníci NASA, namísto nichž budou v místnosti návštěvníci. 
 


reklama