reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA odkládá smlouvy pro vývoj měsíčních modulů, bude návrat na Měsíc zpožděn?

2.2.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA odkládá smlouvy pro vývoj měsíčních modulů, bude návrat na Měsíc zpožděn?
NASA se rozhodla zopakovat zážehovou zkoušku rakety SLS, která má ještě letos startovat v misi Artemis I, což je vzhledem k výsledkům posledního testu pochopitelné. Nyní nám ale půjde o další zpoždění, které se týká dalších misí programu. 
NASA tak dle serveru The Verge tiše odkládá spuštění zakázek na dva přistávací moduly, jež mají posloužit v rámci programu Artemis pro návrat lidí na Měsíc. Trumpova administrativa přitom najela na ambiciózní plán s rychlým vývojem, který je nyní brzděn. 
 
 
O zakázku v celkové hodnotě téměř miliardy dolarů se uchází jednak SpaceX a pak sdružení firem pod vedení Bezosovy Blue Origin a nakonec Dynetics. Vytvořeny mají být dva navzájem soupeřící koncepty pro přistávání lidí na Měsíci a stojí za to poznamenat, že ze strany NASA jde o vůbec první vynaložené peníze na tuto věc od éry programu Apollo. 
 
NASA tak nyní daným partnerům sdělila, že výběr dvou konceptů ze tří soupeřících návrhů nebude proveden tento měsíc, jak plánovala ještě předchozí administrativa prezidenta Trumpa, ale až na samotném konci dubna. Nicméně dle zdroje se tento odklad obecně očekával, neboť americký Kongres dal NASA na celý Human Landing System zatím jen 850 milionů dolarů, což je jen zlomek potřebné částky 3,2 miliard, se kterou počítal plán, v jehož rámci se mělo na Měsíci přistávat už v roce 2024. 
 
Od prezidenta Bidena se také očekává, že se zaměří spíše na problémy točící se kolem pandemie koronaviru a změn klimatu, čemuž může nakonec celý program Artemis padnout za oběť, ovšem zatím tu máme pouze odklady, takže teprve uvidíme, co se bude dít. 
 
NASA nyní uvádí, že odklad jí dá alespoň možnost lépe posoudit návrhy firem, ale zároveň říká, že tolik času sama snad ani nepotřebuje, i když ten může posloužit i samotným navrhovatelům. Bidenova administrativa zatím ještě neuvedla, jaké jsou její cíle v rámci agentury NASA, ale lze očekávat, že původní cíl s přistáním astronautů v roce 2024 padne. Byl ostatně už dříve považován za málo realistický. A krom toho je NASA aktuálně bez šéfa, neboť Jim Bridenstine složil svou funkci v den inaugurace prezidenta Bidena a nyní tak agenturu dočasně vede jeho zástupce Steve Jurczyk. 


reklama