reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA opět odkládá start rakety SLS v rámci mise Artemis

4.9.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
NASA opět odkládá start rakety SLS v rámci mise Artemis
Americká kosmická agentura NASA opět odložila start rakety SLS, která má hrát klíčovou roli v programu Artemis. V průběhu tohoto týdne se jedná již o druhý odklad, problémy se systémem rakety ale byly odlišné.
Nosná raketa SLS (Space Launch System), která je součástí programu Artemis, jež slibuje návrat člověka na Měsíc, v sobotu opět nevzlétla. NASA zrušila již druhý pokus o start rakety tento týden, tentokrát se obsluze Kennedyho kosmického střediska na Floridě nepodařil opravit únik kapalného vodíku. Start testovací mise Artemis 1 je tedy opět opožděn.
 
 
Během sobotního rána místního času si pracovníci NASA povšimli úniku v systému pro přenos paliva do rakety a snažili se závadu vyřešit. Po třech nevydařených pokusech ale personál doporučil plánovaný sobotní let zrušit - stejně jako dříve ten pondělní. V pondělí měla raketa SLS problémy s motorem, protože jeden ze čtyř motorů nedokázal dosáhnout správně teploty při chlazení.
 
Raketa nebude schopná vzlétnout ani v pondělí 5. září, což byl poslední termín tohoto startovního okna, kdy SLS mohla zůstat čekat na startovací rampě LC-39B. Pro NASA to tedy znamená další nepříjemnosti, protože SLS bude nutné přesunout zpátky do montážní haly. Další start by mohl být uskutečněn nejdříve 19. září nebo pak až v říjnu, což je podle vyjádření NASA pravděpodobnější termín. Není ale vůbec jisté, jestli ke startu v říjnu skutečně dojde.
 


reklama