reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.9.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
Americká kosmická agentura NASA opět odložila start rakety SLS, která má hrát klíčovou roli v programu Artemis. V průběhu tohoto týdne se jedná již o druhý odklad, problémy se systémem rakety ale byly odlišné.
honza1616 (3623) | 5.9.202217:19
Jen doplním diskuzi protože to zde nikde nevidím a někteří tapou kde je chyba.

Jde o komponenty ukryté v těchto krytech
https:­/­/i.ibb.co­/bzvymBF­/20220905­-170635.png
Jsou tam různé hadice, elektrické napájení a monitoring podobu kdy je raketa na rampě.
To vše je na pohyblivých výklopných ramenech, ve chvíli kdy se raketa odlepí od země, se ramena zatáhnou dovnitř aby se ty součástky chránily před žárem

No a jde o to že tankovací mechanizmus nedosedal vlivem konstrukčních­/tvarových teplotních změn ­(kryogenní teploty­) k raketě a byl zde únik paliva.

Technici se několikrát pokoušeli systém ­"ohřát­" tím že zastaví tankování ­(proud tekutého vodíku­) v domnění že systém zapadne na své místo, což se nestalo a následky už známe

Raketoplán používal podobný mechanizmus
https:­/­/youtu.be­/PgT9­-oMXgCU
V čase 1:06 je to vlevo prostřední záběr

Je vtipné že na takové banality se nepřišlo dříve, nejdříve to byla chyba chlazení motoru, která se mimochodem vynechala při WDR testů ­(tedy odflaknutý test­) a tentokrát toto.
Je ale zvláštní že WDR i statické zážehy celé rakety tuto poslední chybu neodhalily.
V obou případech by se na chyby přišlo kdyby se testy dělaly pořádně
Odpovědět0  0
Při takové dnešní technice a nedokážou odstartovat. Jak to vůbec dokázali předtím? Odlepí se vůbec od země? Doletí to vůbec k měsíci ?
Odpovědět2  0
Krteczech1 (14) | 9.9.20229:42
Že? Je to zvláštní, ale Stanley Kubrick by nám to všem vysvětlil
Odpovědět1  0
vaclav2211 (355) | 5.9.202216:35
Pochopil uz niekto, ze NASA je americka agetura podliehajuca vlade USA, Boing tak isto aj ked navonok posoby ako sukromna firma. SpaceX je sukromna firma ktora riskuje sama za seba nemusi dodrziavat statom nariadene zab. instrukcie. Nasa­"US­" si najme sukromnu firmu na ktoru prenesie vsetku zodpovednost. Ak nieco nevyjde v NASA, tak je problem, ak nevyjde nieco v SpaceX, tak je to ich chyba.
Odpovědět1  1
msoky (88) | 7.9.202223:50
Blbost,ked posielaju spacex ludi do vesmíru tiez musia prejst vsetkymi testami a povoleniami nasa,nepustia ich ak tam je nejake riziko, ty si myslis ze ked nasa posiela kozmonautov cez sukromnu spolocnost do vesmiru tak je im to jedno?zaujimave ze sa tu ohanas vetami ­"pochopil uz niekto­" ale sam tomu prd rozumies, ta tvoja jednoducha uvaha 1+1=2 v tomto pripade neplati lebo je to zlozitejsia rovnica nakoľko to nieje o tom ze sukromna firma prebera vsetku zodpovednost a hotovo... a pravdepodobne si ani nikdy nevidel komentovany štart spacex lebo inak by si toto vedel...
Odpovědět1  0
Bison (804) | 5.9.202215:31
Bez posádky to mohli risknúť, tie vady nie sú kritické, to sú úradnícke rozhodnutia ktoré zbytočne to predražujú projekt.
Odpovědět0  1
wrah666 (6205) | 5.9.202215:39
A když to náhodou bouchne ještě na rampě? Třeba při zážehu? Uvědom si, že v tom jede Boeing. Tedy firma, která při problému s ventily do své vlastní rakety neposlala inženýry, ale bruty s kladivem, kteří se to pokusili namlátit na správné místo. ­(a B naprosto nezajímalo, jestli to pak vůbec bude, číi spíš, jestli to po takové ­"péči­" vůbec může fungovat.­) Že bouchne raketa, stejně určená na jedno použití by se oželelo, ale ten stometrový kráter místo rampy by vadil.
Odpovědět0  0
tyhlencty lety do vesmíru jen každého obtěžují, já bych ty vesmíry zakázal.
Odpovědět1  1
tik-tak (111) | 5.9.202211:12
Nechápem , ako taký mechanizmus ako je NASA trápia tak banálne problémy ..... To si to neskúšali a netestovali ako to robí SpaceX ?
Aj tam boli problémy , ale SpaceX je relatívne mladá spoločnosť a tieto problémy , aspoň vačšinu z nich už vychytali.
Oproti tomu NASA je tu už dosť dlho , aby takéto detské chyby už mali ­"zmáknuté­" .
Viem nejedná sa o banány či jablká , je to predsa len trocha zložitejšie , ale nejako mi to k NASA nepasuje.
A to nehovorím o ekonomickej stránke veci čo tieto odklady a presuny stoja , o pošramotenej povesti a dôveryhodnosti ani nehovorím .....
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.9.202211:51
Asi takhle: Když startoval crew dragon ­(nejsem si jistý, jestli první, ale to je fuk­) tak tam inženýr z NASA s překvapeným výrazem vykládal, že kluci ze Spacex prostě makají... Test, bouchne to, týden práce, test... Až to pak úspěšně letí. V NASA to asi dělají jinak...
Odpovědět0  0
Budman (251) | 5.9.202216:21
Tak ona je to z velké části otázka rozpočtu ­- Nasa je poslední prakticky dvě dekády těžce podfinancovaná, zatímco do Space X Elon ty peníze prostě sypal a výsledky si vydupal...
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.9.202216:42
NEdostatek financí a současně rychlost přemýšlení dinosaura. Viz JWST.. Vývoj od roku 95. 20052 vše co bylo vymyšleno a vyvinuto vyhodili a začřali od nuly... A letos odstartoval teleskop s velmi zastaralou elektronikou, která by opět potřebovala komplet vyhodit a dát tam nová. ­(Což by ale v podání NASA trvalo minimálně dalších 10 let a situace by se opakovala­)
Odpovědět0  0
madpavel (355) | 8.9.202211:54
U SLS se myslím nemůže mluvit o nedostatku financí, vždyť už to spolykalo tolik peněz... navíc motory používají z raketoplánů, ty na pevná paliva jsou také prakticky stejné jen větší.
Odpovědět0  0
msoky (88) | 8.9.20220:01
Ja mam dojem,ze nasa funguje ako aj náš štát, sprosto ba az primitivne, snazia sa objavit teplu vodu ktoru uz spacex má v malíčku...ich motory jazdia na palivo stareho typu ktore lahko unika, spacex je v tomto dalej...nasa ma predrazenu raketu na 1 pouzitie spacex lieta na niekolko použití za 10% ceny a este to pristava na mori...stavim sa ze aj ten kokpit u nich vyzera este ako v ruskych sojuzoch...nechapem co ich to napadlo nieco taketo postavit, nemaju kam hadzat peniaze?
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 5.9.202210:32
Ehm, jen takový laický odhad. Nepoužili tam náhodou také ony ­"kvalitní­" ventily, co je měli inženýři problém zavřít i když do nich bušili kladivem? Budí to ve mě menší a menší chuť se proletět letadlem od firmy Boeing :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.