reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA otevírá nový úřad pro obranu planety

13.1.2016, Jan Vítek, aktualita
NASA otevírá nový úřad pro obranu planety
Americká NASA tento týden ohlásila, že zřizuje novou divizi či úřad pro obranu celé planety. Ten se bude zabývat především jednou věcí, a sice nalezení receptu k odvrácení katastrofy hrozící vlivem dopadu asteroidu či komety.
Nový úřad začleněný do NASA dostal název Planetary Defense Coordination Office (PDCO) a stane se první instancí západního světa, která bude řešit nebezpečí dopadu vesmírných těles. Bude se tedy logicky starat i o sledování těch těles, o nichž již víme, že by nás mohla v budoucnu ohrozit.





Planetary Defense Coordination Office tak bude vyhledávat, katalogizovat a nadále sledovat všechny objekty pohybující se na dráze, která by mohla někdy protnout tu naši. Ve skutečnosti to znamená sledování všech dostatečně velkých objektů, které jsou nebo se někdy přiblíží na vzdálenost 1,3 AU, tedy na 1,3násobek vzdálenosti Země od Slunce. Aktuálně je známo již 878 takových objektů, které mají průměr alespoň 1 km a celkově jich astronomové sledují více než 13.000 a každý rok jich přibývá více než tisícovka, což je i důvod, proč NASA pro tyto účely zřídila celý úřad. Je totiž nutné každý z nich po nějakou dobu sledovat, aby mohl být určen jejich kurz, a tedy i to, zda nás může či nemůže ohrozit.

PDCO také získá data z Near Earth Objects Observation Program (mimo jiné), čili jde tak trochu o jeho přejmenování a rozšíření. Název nového úřadu také vyznívá daleko více dramaticky. Stále častěji se mluví o tom, že otázka není to, zda Zemi někdy zasáhne asteroid, ale kdy se tak stane. Není ale žádný důvod se domnívat, že by se to mělo přihodit v dohledné době, ale třeba až za statisíce či miliony let. Do té doby budeme mít jistě dost příležitostí se vyhubit vlastními prostředky.

Nový úřad bude také své aktivity více koordinovat s vládními agenturami a konkrétně především s Federal Emergency Management Agency (FEMA). Právě ta má totiž za úkol organizovat reakce na nenadálé pohromy, takže bude řešit i hrozby odhalené úřadem PDCO, od níž se dozví přinejmenším čas a místo dopadu tělesa a pochopitelně také jeho velikost a složení, a tím i míru ohrožení. FEMA se tedy nebude starat o to, zda by šlo zabránit dopadu vesmírného tělesa, to bude mít i nadále v kompetenci samotná NASA. Ta pracuje na nových způsobech, jak asteroidy či komety odklonit z jejich dráhy, jako je třeba Asteroid Redirect Mission vedle stále populárního přístupu "pošleme na to atomovku". Uvažuje se také o využití čisté kinetiky, čili bombardování tělesa dostatečně hmotnými objekty, a tím je odklonit. Pak můžeme vzpomenout ještě na další způsoby, jako je využití raketových motorů připevněných přímo na asteroid nebo elegantnějšího gravitačního traktoru, který ale vyžaduje čas.

Zdroj: NASA
reklama