reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.7.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Kosmická agentura NASA se připravuje na plánovaný program Artemis, který slibuje návrat astronautů na Měsíc. Vypadá to, že se k plánovaným třem misím programu Artemis přidá ještě dalších šest.
snajprik (1554) | 6.7.20206:38
Ty kde žiješ? 200­-300km­/s ?:D:D:D Sonda na Mars lieta rychlosťou 2­-3km­/s :D
Si to vypočitaj sonde trva 9 mesiacov na Mars to je cca 40 milionov kilometrov.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 4.7.202020:14
Musím uznat, k jednomu je ostuda nadělená soukromníkem nakopla. Začali makat.. Na své běžné tempo až neuvěřitelně rychle.. Ovšem říkám si: Kdyby místo zbytečného vývoje nosiče, který již existuje dali stejné prostředky do něčeho jiného.. 9 startů SLS odpovídá cenou možná 100 startům Falcon Heavy.. Za 100 startů Falcon Heavy by se dala zsaložit na měsíci základna a pár let jí rpovozovat, nebo letět pár lidí na Mars, tam a zpátky.. Obávám se, že 9 startů SLS MOŽNÁ dostane na oběžnou dráhu kolem měsíce stanici ala menší ISS. A tím to končí. A možná ani to ne.

PS: posledně se mě někdo ptal, jestli nenávidím NASA.. Ne. Mě je jich jen nesmírně líto.. Stali se ­"tradiční organizací­". ­(ve smyslu zeměplochy­) Tradice, znamená, že se nehledá pokrok, ale hlídá tradice.. Stále umí VYMYSLET úžasné věci, ale jejich realizace jim trvá 4x tak dlouho a je 10x dražší, než kdyby to na základě jejich požadavku vyvíjel někdo jako je Elon..

PPS: A ten stejný tvor se mě ptal, jestli si myslím, že je průzkum vesmíru složen jen z ­"běžných­" startů a sond. ­(aspoň tak jsem to pochopil­) Ne, není. Jenže než se pustíme dál, musíme jich poslat fakt hodně po vlastní sluneční soustavě. A možnost snadnějšího a energeticky výhodného startu z ­"vyšší­" oběžné dráhy tomu dá fakt hodně. Plus technologický pokrok, znamenající snížení váhy sond.. O kolik rychlejší by byla sonda podobná pioneeru, kdyby startovala z L2 soustavy země měsíc, s plně natankovaným druhým a třetím stupněm a iontovým pohonem, připraveným sežrat pár desítek kg reakční hmoty až PO gravitačním manévru? Dovedl bych najít, případně ukecat někoho, aby to počítal, ale by voko: HODNĚ? Budete mě kamenovat, když řeknu, 200­-300 km­/s maximální rychlosti? Aby přinesla informace pro další sondy, pohybující se již 1000 km­/s? O generaci ­(20­-30­) let později další sondy, pohybující se již rychlostí 3­-5 tisíc km­/s? Ale to je zhruba 40­-50 let po startu dnešní ­"nejlepší­" sondy.. A myslím, že zcela v rámci možností pokroku. Jednak odlečení a vylepšewní ­"sondovací­" části, tak reaktorů a motorů. POKUD bude komerční zájem.. Protože motory schopné hnát tunovou sondu mezihvězdným prostorem budou shcopné hnát patřičně větší těžčební lo´d mezi asteroidy. Možná i s lidskou posádkou..
Odpovědět1  1
honza1616 (3625) | 7.7.202023:52
Presne....
To stejné kdosi, cosi, rikal i me...
Ja říkám ze NASA v dnesni podobě by mela skončit a prenechat to soukromníkům a aby se neplitvalo zdroji tak vsechno vybyveni, zázemí, vyvojova centra i odpaliste raket prodat soukromníkům,
Jak jsem napsal nedávno, kdyby Musk mel takove finance co do ted sežral projekt SLS, tak uz ma trvalou kolonii na Marsu
Otazka je co bude potom az skončí tech x letů SLS, bude se dalsich 20 let vyvijet nova raketa ? To je pak ale jednosměrná jízdenka pro obyvatele mesice potazmo stanice na obezne draze mesice, k cemu takovy projekt ktwry ma mene než 10 planovanych startů
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.