reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA si vybrala PUNCH, studovat bude Slunce

24.6.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA si vybrala PUNCH, studovat bude Slunce
NASA má aktuálně ve vesmíru sondu Parker, která studuje Slunce i přímo v jeho koróně, ovšem nyní má v plánu vyslat další misi, která bude sledovat Slunce a studovat vztah koróny a celé heliosféry, a to pomocí čtyř satelitů. 
Slunce už tak dostává pozornost, jakou si zaslouží, ostatně jde o životadárnou hvězdu, která nám ale může připravit i velice krušné chvilky, na něž bude vhodné se připravit, a to především tak, že se o Slunci zkusíme naučit co nejvíce. Aktuálně tak kolem něj na vysoce eliptické dráze obíhá Parker Solar Probe, která se při svých nejbližších průletech bude pravidelně nořit hlouběji a hlouběji do sluneční koróny. Jde tak o lidské zařízení, které se ke Slunci dostalo a ještě dostane zdaleka nejblíže ze všech. Chystaná mise PUNCH se už bude zabývat především heliosférou, přičemž jako obvykle jde o zkratku, a to: The Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere.
 
 
Na takovou práci budou třeba čtyři satelity, ovšem velice malé, takže můžeme mluvit o mikrosatelitech. Jejich cílem bude sběr informací, který by nám právě pomohl lépe pochopit chování Slunce a snad pak i předvídat různé jeho projevy, mezi něž patří i výtrysky koronární hmoty do vesmíru. Právě ty mohou ohrozit satelity na oběžné dráze i elektrické sítě přímo na povrchu Země. 
 
Mise PUNCH bude startovat v roce 2022 a tvořit ji budou zmíněné čtyři mikrosatelity, které se pravidelně rozmístí kolem Země a budou neustále sledovat Slunce, stejně jako jeho případný vliv na vnitřní část naší soustavy. Jde o pochopení složitého vztahu mezi korónou a celou heliosférou. Sluneční atmosféra se přitom dá rozdělit na tři části. Nejníže je fotosféra, nad ní chromosféra a pak koróna, která má paradoxně ze všech nejvyšší teplotu, zatímco fotosféra je nejchladnější. Heliosféra je v podstatě celá "oblast působnosti" Slunce sahající daleko za poslední známou planetu, kde se vyrovnává tlak slunečního větru s tlakem v okolním prostoru. 
 
PUNCH je na poměry NASA malá mise, která bude stát do 165 milionů dolarů včetně nákladů na start rakety. Sondy budou téměř stejné, a to o velikosti nepřesahující několik desítek centimetrů. Z pozice rozhraní mezi dnem a nocí pak budou sledovat v jednom případě sluneční korónu s využitím zařízení s příslušnou optikou pro přiblížení a ve třech ostatních půjde o sledování slunečního počasí v širším záběru, stejně jako jeho dopadů na nejbližší okolí. 
 
Všechny čtyři mikrosatelity budou zaměřeny na polarizované světlo, čili takové, které na své cestě zasáhlo ve vesmíru volně plující elektrony, což dle řídícího pracovníka mise Craiga DeForesta umožní sledovat, jak se sluneční vítr pohybuje v prostoru a PUNCH bude vůbec první mise, která toho bude schopna oproti sledování slunečního větru jen ve dvou rozměrech.
 
Satelity PUNCH se tak nevydají na dlouhou cestu do vesmíru. Obíhat budou pouze cca 560 km nad zemí, takže ještě na nízké orbitě. Mise PUNCH ale bude koordinována s misí Parker a dokonce i s misí Solar Orbiter (SoIO), kterou pro vypuštění v příštím roce chystá NASA ve spolupráci s ESA. Ta už měla být dávno na cestě, ale jak je ve vesmírných programech obvyklé, byla pozdržena. Díky tomu všemu bude Slunce brzy pod dohledem daleko více, než kdy bylo. 
 
Zdroj: Astronomy 


reklama