reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA už nevidí SpaceX a Blue Origin jakou soupeře, ale spíše jako partnery

10.3.2017, Jan Vítek, aktualita
NASA už nevidí SpaceX a Blue Origin jakou soupeře, ale spíše jako partnery
Z projevu jednoho z čelních představitelů agentury NASA můžeme vyčíst, že by se vztahy mezi ní a společnostmi jako SpaceX nebo Blue Origin mohly brzy značně vylepšit. Dle čeho tak můžeme usuzovat?
Nedá se zrovna říci, že by NASA například společnost SpaceX neměla ráda, však v posledních letech ji navenek zcela jasně podporovala, a to i zakázkami na zásobovací mise pro Mezinárodní vesmírnou stanici. Čili bez podpory NASA by SpaceX nebylo tam, kde je nyní, ovšem opravdové vztahy mezi NASA a SpaceX či Blue Origin jsou daleko komplikovanější, a to i kvůli jejich odlišným cílům. To je pochopitelné a vychází to ze zásadního rozdílu ve financování těchto organizací. Dá se také říci, že soukromé firmy chtějí být v průzkumu vesmíru dravější, zatímco NASA má vlastní tempo, což je vidět třeba na plánu týkajícího se průzkumu Marsu. NASA vyvíjející svou těžkou raketu známou jako Space Launch System (SLS) nerada viděla, že se na tento její píseček začali tlačit další hráči, a to právě SpaceX se svým Falcon Heavy a Blue Origin s nedávno představenou raketou New Glenn.



Nyní k tomuto tématu ve své prezentaci promluvil William Gerstenmaier, který má v NASA na starosti pilootované lety. Ukazoval nové informace o aktuálních i chystaných verzích raket NASA i jiných společností a uvedl, že osobně se mu velice líbí každá z nich a že NASA bude hledat cesty, jak celou tuto pestrou nabídku využít. To je v přímém rozporu s Charlesem Boldenem, který viděl firmy jako SpaceX a Blue Origin jako konkurenty, kteří by mohli ohrozit úspěch vyvíjeného SLS.


SLS může být později i výkonnější než samotný Saturn V

Program SLS má také problémy sám o sobě, které se jako obvykle v NASA týkají financování. Půjde o nejvýkonnější systém, který ale také bude poměrně drahý a americký Kongres mu neslíbil dost finančních prostředků, aby mohl startovat moc často. Hrozí, že SLS by mohl startovat pouze jednou do roka, což dle Gerstenmaiera rozhodně není dostatečné na programy průzkumu vesmíru počítající s lidskou posádkou a navíc pak bude moc drahá samotná údržba celého programu rozpočítaná na jednotlivé lety.

Možná že právě proto se NASA nebude moc bránit ještě užší spolupráci se soukromými firmami, kterou jí ale také musí odsouhlasit Kongres. A zcela jistě se budou muset pro onu užší spolupráci urovnat spory týkající se třeba tankování paliva do rakety s usazenou posádkou, což chce provozovat SpaceX a NASA to naopak považuje za hazard se životy. Argument SpaceX je především takový, že záchranný systém lodi Dragon by posádku zachránil, a to i v případě výbuchu rakety přímo na rampě, jak se stalo loni v září.

Zdroj: Extremetech
reklama