reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA začala stavět Orion, který dostane lidi zpět na Měsíc

29.1.2021, Jan Vítek, aktualita
NASA začala stavět Orion, který dostane lidi zpět na Měsíc
Návrat lidí na Měsíc je hlavní bod programu Artemis a NASA chce k tomu využít jak nové rakety SLS, tak i rovněž nové lodi Orion. A právě tu loď, která má v roce 2024 přistát s lidmi na Měsíci, začala stavět. 
První Orion byl samozřejmě už dávno otestován, ovšem až letos má tato loď vyrazit na cestu k Měsíci na raketě SLS, pokud už všechno vyjde a první lidi poveze Orion nejdříve v roce 2024. A právě ten Orion, který k tomuto úkolu bude určen, se nyní začal stavět. 
 
 
Právě tato fotografie ukazuje základ onoho Orionu, který je tvořen v Michoud Assembly Facility (New Orleans) společnosti Lockheed Martin. Zatím byla ze tří samostatných panelů svařena kónická část, skrz jejíž okénka budou moci astronauti sledovat okolí, a jde tak pouze o jeden segment z celkem pěti, které budou tvořit tlakovanou část lodi. 
 
 
Lodě Orion jsou tvořeny pro jedno použití na rozdíl od takových Crew Dragonů, které jsou zase určeny spíše jen pro lety na nízkou orbitu k Mezinárodní vesmírné stanici. Výhoda je ta, že hardware každého konkrétního Orionu se může přizpůsobit určité misi. První Orion, jenž má startovat letos, tak má za úkol jen obletět Měsíc, a to bez posádky. Další loď v rámci Artemis II provede to samé, ale už s posádkou a až třetí loď, jejíž základ byl nyní položen, bude využita pro návrat na povrch Měsíce. 
 
Jak ukazuje druhý obrázek, celá skořepina, která bude představovat tlakované prostředí pro astronauty, sestává z pěti hlavních částí, které až na kónickou část tvoří jednolité kusy. Těch je tak celkově sedm a sedm je i svarů, jež drží celek pohromadě. V Michoud Assembly Facility bude vytvořena právě jen tato skořepina, která pak bude odeslána už do Kennedyho vesmírného střediska na Floridu, kde už si ji převezme NASA a vytvoří z ní Orion pro Artemis III. 
 
Zdroj: NASA


reklama