reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zvažuje vyslat sondu na oběžnou dráhu Pluta

4.11.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA zvažuje vyslat sondu na oběžnou dráhu Pluta
Vesmírné agentury dokázaly vyslat sondu určenou k usazení se na oběžné dráze planety nejdále k Saturnu. Cokoliv jiného krom planet Uran, Neptun či trpasličího Pluta jen prolétlo. Co na to NASA?
Můžeme tak říci, že nejvzdálenější sonda, která byla kdy umístěna na oběžnou dráhu planety či jiného tělesa naší soustavy, je již zaniklá Cassini americké NASA. Ta se před dvěma lety cíleně zřítila do hlubin atmosféry Saturnu, aby náhodou nespadla na některý z měsíců, jejž by mohla kontaminovat dovezenými mikroby. 
 
 
K Plutu se přitom naposledy podívala sonda New Horizons, která kolem něj proletěla v roce 2015 a nyní už je v hloubi Kuiperova pásu a má za sebou setkání s Ultima Thule.  New Horizons kolem Pluta pouze proletěla, takže měla velice málo času jej prozkoumat, ovšem to by mohla napravit budoucí sonda. 
 
NASA zatím jen pověřila Southwest Research Institute (SwRI), aby vypracoval studii o tom, s jakými prostředky by šlo takovou misi vypravit. Je zřejmé, že na rozdíl od předchozích sond by nová hypotetická sonda musela být schopna u Pluta zabrzdit, aby mohla být zachycena jeho přitažlivostí. K němu přitom nemůže putovat přehnaně dlouho, takže zabrzdit by musela z vysoké rychlosti, a to si vyžádá značné zásoby paliva. 
 
Lze říci, že NASA oslovila velice zkušené lidi, kteří vedli už nejeden projekt a mezi nimi právě i misi New Horizons, která tedy stále ještě probíhá. Finance, které už byly na výzkum nové mise k Plutu uděleny, umožní vytvořit celý její plán a podrobně rozpracovat náklady. NASA pak chce vzniklou studii využít i v  příští Planetary Science Decadal Survey v roce 2020. Právě v této publikaci bude agentura informovat o tom, kam se bude ubírat její výzkum planet v novém desetiletí. 
 
Za zmínku stojí, že v SwRI už v posledních letech pracovali na konceptu případné sondy určené pro oběžnou dráhu Pluta, takže rámcově víme, co by se v dané misi mohlo uplatnit. Navržena byla sonda využívající iontové motory jako Dawn a jaderný zdroj energie, což bude ostatně tak daleko od Slunce přímo nutnost. Co se týče obíhání kolem Pluta, zde by měla být nápomocná gravitace Charonu při změnách oběžné dráhy, což umožní šetřit palivem. Navržen byl také přístávací modul, jenž by se mohl usídlit právě na Charonu, odkud by mohl dlouhodobě sledovat Pluto, trpasličí planetu s neočekávaně složitým povrchem. 
 
Zdroj: Space


reklama