reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zveřejnila mapu vodního ledu na Marsu

12.12.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA zveřejnila mapu vodního ledu na Marsu
Díky nové mapě od NASA se můžeme podívat, kde všude byl na Marsu nalezen vodní led jako potenciální zdroj potřebné suroviny pro lidskou potřebu i raketové palivo. Právě ta bude hrát velkou roli pro výběr místa přistání.
V poslední době se stále častěji objevuje zaklínadlo In-Situ Resource Utilization, čili získávání surovin přímo na místě, kam astronauti či robotická zařízení doletí. Ti si přitom dosud vždy vozili potřebné materiály s sebou, samozřejmě včetně vody, která je těžká a je jí potřeba hodně. Může být navíc jako místní zdroj užitečná mnoha způsoby, či spíše rovnou nezbytná k uskutečnění delších misí. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
NASA tak potřebují mít alespoň přehled o tom, kde se voda na Marsu nachází a jak složité může být její dobývání. To závisí především tom, jak hluboko pod povrchem bude ukryt vodní led. 
 
Ze zveřejněné mapy je  už jasně patrná ta logická věc, že čím blíže pólům planety se budeme pohybovat, tím snadnější může být těžba ledu. Místo pro přistání lidské posádky tak pravděpodobně bude na hony vzdáleno těm oblastem, v nichž obvykle přistávají robotické moduly či rovery, neboť jim vyhovují oblasti kolem rovníku.  
 
Potřebná data poskytly především sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a Mars Odyssey a jde pochopitelně právě o vodní led, neboť voda v tekutém skupenství na Marsu v jeho nynější podobě nemůže vydržet dlouho.
 
V oblastech zbarvených červeně je tak led nejhlouběji pod povrchem a čím blíže jdeme přes spektrum k fialové barvě, tím je to lepší. Ostatně dobře známe bílé čepičky na pólech Marsu, které nám vyfotil třeba Hubbleův dalekohled. 
 
 
Může to také představovat dilema mezi přistáním co nejblíže rovníku a snadným dobýváním ledu. Zcela jistě by ale NASA nechtěla přistát v černě zbarvených oblastech, kde se nachází příliš mnoho navátého prachu, že je přistání těžších lodí velice nebezpečné.
 
Nicméně právě nad tou největší prachovou oblastí se nachází na mapě vyznačený region Arcadia Planitia, který se stal prozatímním favoritem. A je celkem zřejmé, proč tomu tak je, neboť právě v tomto místě zasahuje povrchový led nejblíže k rovníku, což znamená i nejvíc slunečního světla. Právě to by mohlo být velice užitečné pro následné zpracování ledu a výrobu kyslíku, pitné a užitkové vody i paliva. 
 
 


reklama