reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NASA zveřejnila podrobnou 3D mapu Měsíce

8.10.2019, Jan Vítek, aktualita
NASA zveřejnila podrobnou 3D mapu Měsíce
Od Goddardova vesmírného centra tu máme dárek v podobě "CGI Moon kit". Skrývá se pod tím podrobná 3D mapa Měsíce využitelná pro všemožné účely. Na jejím základě mohou vzniknout třeba hry. 
CGI Moon Kit tak umožní vytvořit přesný model Měsíce s jeho texturou i reliéfy, takže půjde v podstatě o odpovídající 3D mapu a taková věc může být užitečná pro tvorbu simulací nebo i her, pokud se toho někdo zhostí. 
 
povrch Měsíce
 
Potřebná data NASA nasbírala díky svému Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), který obíhá Měsíc už od roku 2009. Měl na jeho orbitě sice vydržet alespoň rok, ale i po deseti letech stále funguje a za tu dobu dokázal podrobně zmapovat 98,2 procenta povrchu Měsíce. A co mu uniklo? Jde pouze o polární oblasti, které se skrývají ve stínu, takže pokud bychom někde měli hledat ukryté nacisty, šli bychom v podstatě najisto. 
 
výšková mapa Měsíce
 
Tento dárek připravil konkrétně Ernie Wright, který pracuje v Scientific Visualization Studio Goddardova vesmírného centra. Původně danou sadu tvořil pro účely svého studia, ale dostával tolik proseb o její poskytnutí, že se nakonec zasadil o její zveřejnění pro všechny. 
 
Stáhnout si můžeme jednak samotnou fotomapu Měsíce, která se tak dá použít jako jedna velká textura a pak je tu mapa, na níž odstín značí výšku daného bodu, z níž se zase může snadno vytvořit 3D mapa, takže relativně snadno tak půjde vytvořit přesný 3D model. Snímky jsou k dispozici v podobě nekomprimovaných 24bitových TIFF, přičemž oba byly vytvořeny z více než stovky tisíc fotografií a z jiných dat pořízených družicí Lunar Reconnaissance Orbiter. Konkrétně jde o jeho přístroje Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) a Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA).
 
Ty nejdetailnější dostupné verze nabízí rozlišení 64 pixelů na stupeň a představují necelý 1 GB dat. Oba snímky jsou vycentrovány přesně na nultý poledník, který prochází jejich středem. 
 
 
Zdroj: NASA


reklama