reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nastoupí AMD Ryzen 5000 namísto 4000?

17.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Nastoupí AMD Ryzen 5000 namísto 4000?
Už dříve se mluvilo o té možnosti, že AMD v případě nové generace Vermeer přeskočí generaci 4000 a začne nové procesory označovat jako 5900X, 5800X a podobně. Nyní tato informace přichází znovu společně označením konkrétních CPU.
O této možnosti dříve mluvil známý Igor Wallossek a je třeba říci, že od AMD by šlo o vstřícný krok z hlediska přehlednosti. Dnes máme totiž na trhu už procesory Ryzen 4000, ovšem to jsou APU založená na architektuře Zen 2. Svým označením jsou tak napřed, ale architekturou naopak pozadu za desktopovými CPU Ryzen se Zen 3. Je tak logické, aby AMD v jejich případě označení 4000 přeskočilo a udělalo v něm pořádek. Následující generace APU Cezanne v podobě Ryzen 5000 by tak už svou CPU architekturou odpovídala generaci Vermeer. 
 
 
Nicméně nic z toho zatím není potvrzeno a to platí i o novém tweetu. 
 
​  
Nebudeme však překvapeni, pokud AMD na začátku října skutečně představí například 12jádrový Ryzen 9 5900X nebo 8jádrový Ryzen 7 5800X. Ostatně jsme si nemohli nevšimnout toho, že AMD dosud vždy mluvilo jen o Zen 3 a ne o Ryzen 4000, ale to může mít jednoduchou příčinu právě v tom, abychom si to nepletli s APU Ryzen 4000. 
 
Na druhou stranu, pokud má jít o výše uvedené procesory a jejich označení, pak to nedává v podstatě žádný prostor na 10jádrovou verzi Vermeeru, leda by nesla označení jako Ryzen 9 (nebo 7?) 5850X. Ale uvidíme, jak se AMD nakonec zařídí. 
 
Server VideoCardz ještě mluví s odkazem na své zdroje o tom, že Zen 3 bude první velká revize architektury Zen s ohledem na poměr výkonu na watt a škálovatelnost. Krom vyššího výkonu na takt (IPC) a 8jádrových CCX, o čemž už dávno víme, tu bude také nový I/O čip s lepším paměťovým kontrolerem (vyšší takty DDR4 RAM?), vylepšené SMT a ještě efektivnější turbo, a to ne pro dosažení nového maxima pro takty, ale delší udržitelnosti zvýšených taktů v zátěži. 


reklama