reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nástroj CIA dokáže sledovat počítače pomocí Wi-Fi

30.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Nástroj CIA dokáže sledovat počítače pomocí Wi-Fi
Díky WikiLeaks se na světlo světa dostala řada nástrojů, které využívá či využívala americká služba CIA pro infiltraci počítačů nebo jako v tomto případě jejich sledování. K tomu jí stačilo rozhraní Wi-Fi. 
Nedávno jsme se podívali na to, jakým způsobem CIA zkoušela získávat data z počítačů, které nebyly napojeny na žádnou jí dostupnou síť. Ten odhalila stránka WikiLeaks, která zveřejnila i další nástroje, kvůli nimž Microsoft začal pilně záplatovat i staré Windows XP, jež už delší dobu oficiálně nepodporuje. 
 
 
Nyní jde o další nástroj, který měla CIA využívat, ale už ne pro nabourávání počítačů, ale jejich prosté sledování z hlediska umístění. K tomu by bylo nejlepší využít GPS, ovšem nástroj interně zvaný ELSA si vystačil s Wi-Fi na počítači s nainstalovaným systémem Windows. 
 
Popisuje jej dokument datovaný do roku 2013 a ten se konkrétně zaměřuje na využití ELSA s Windows 7, nicméně daná metoda je prý snadno přizpůsobitelná i jiným verzím Windows. Je ale zapotřebí, aby byl na cílový systém nainstalovaný speciální logger, takže bez jeho nabourání se ELSA neobejde. 
 
elsa

Ono ostatně celkově nejde o nic světoborného. Logger jednoduše zaznamenává to, zda se daný počítač nachází u nějaké veřejně dostupného Wi-Fi hotspotu, či prostě takového, jehož umístění je známé (Microsoft i Google mají celé databáze veřejných Wi-Fi hotspotů, jež ELSA může využívat). Ten se pak identifikuje dle vysílaného SSID či MAC adresy a přibližná lokace sledovaného zařízení se může určit dle síly signálu Wi-Fi, přičemž čím více hotspotů je v dosahu, tím přesnější může takový odhad být. 
 
ELSA může zaznamenávat pohyb počítače i tehdy, kdy není k žádné dostupné síti připojen a příslušná data si ukládá do souboru chráněného 128bitovým AES klíčem. Tento soubor je pak při první příležitosti odeslán příjemci. 

Zdroj: Extremetech
reklama