reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nedostatek grafických karet je způsoben i chybějícími paměťmi GDDR6

8.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Nedostatek grafických karet je způsoben i chybějícími paměťmi GDDR6
Vypadá to, že na nedostatku grafických karet na trhu se podepsala celá řada faktorů, mezi nimiž je i složitá situace s dodávkami potřebných komponent včetně GDDR6, jak hlásí francouzský Cowcotland.
Předem můžeme poukázat na čísla firmy JPR, dle nichž trh s grafickými kartami rostl společně s PC trhem, a to oproti němu dokonce i vyšším tempem, a to jsou přitom čísla, která téměř nepokrývají nástup nových grafických generací AMD a NVIDIA. Sama NVIDIA pak nedávno hlásila, že jí zdaleka nechybí pouze GPU, ale také jiné komponenty, které jsou nutné k výrobě výsledných karet, což se týká i plošných spojů. 
 
 
Francouzský server Cowcotland je znám pro svůj dobrý přehled o prodejních kanálech různých AIB partnerů firem AMD a NVIDIA a ten nyní hlásí, že můžeme mluvit i o nedostatku pamětí GDDR6, který vzhledem k výše řečenému není vůbec překvapivé. Dozvídáme se také, že problémy firem AMD a NVIDIA držet tempo s poptávkou nebudou vyřešeny přinejmenším do únoru.
 
O nedostatku pamětí GDDR6 se ovšem konkrétně dosud nemluvilo a pokud si dobře vzpomínám, dříve byly zmíněny paměti GDDR6X, jenomže ty NVIDIA využívá jen ve dvou nejlepších kartách (RTX 3080 a RTX 3090), zatímco ostatní od RTX 3070 níže už využijí starší GDDR6 a velký rozdíl v dostupnosti mezi nabízenými kartami přesto není, takže tu musí být více faktorů.
 
Nyní navíc Cowcotland udává, že právě paměti GDDR6X nejsou dnes tak nedostatkové jako GDDR6, což je ale pochopitelné právě vzhledem k tomu, jak se rozšiřuje nabídka nových karet NVIDIA i AMD využívajících GDDR6, zatímco SKU s GDDR6X zůstávají pouze dvě, a to nejspíše až do nástupu údajně chystané RTX 3080 Ti. 
 
Jakákoliv chybějící komponenta tak může výrazně srazit produkci karet a v případě pamětí je tento problém zcela zřejmý. Ty ostatně AIB obvykle dostávají dohromady s příslušnými GPU coby otestovanou a zaručeně spolupracující kombinaci, takže pokud nejsou paměti, nejsou ani nová GPU. 
 
Bohužel se ani náznakem nedozvídáme to, čím je nedostatek GDDR6 způsoben. Mohlo by však jít o kombinaci zvýšené poptávky a špatné logistické situace spojené se sníženou kapacitou letecké přepravy, na niž se poukazuje už alespoň půl roku.  


reklama