reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
14.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Gangnam Style bylo první video, které na YouTube překonalo hranici jedné miliardy zhlédnutí. Zdaleka ale není tím prvním, které překonalo 10 miliard. To se povedlo dětskému videu Baby Shark Dance.
doriel (497) | 17.1.202212:40
Já v tom spíš teda spatřuji nebezpečí v podobě cíleného marketingu na děti. To je dle mého velké neštěstí, kdy z těch dětí vychováme totální konzumy, které místo toho aby se zabavili třeba na glóbu a naučili se něco o planetě, tak kysnou u tohoto. Ale chápu že se jim to líbí, děti jsou děti a nebyli jsme jiní.

Umí kolik GB ma iPhone 8, ale netuší, kde na mapě najdou Jakartu, ani jak se staví budka pro ptáčky a co jedí ježci.

Hraju na mobilu jednu hru a jsou tam i děti ­(Hill Climb racing 2­). V jedné konverzaci osmiletý klučina doslova napsal:

"Pojedu do lázní, protože jsem tlustý. Když koukám na youtube, jím mandarinky.­"
Jsem rád, že jsem jako malý chodil hrát si s hokejkou ven a stavěl hráze z bahna, když zapršelo.

Jinak je to prostě o tom, že ty chujoviny jsou nechytlavější samozřejmě. Asi nikdo nečekal, že na topu bude dokument od Davida Attenborougha ;­) škoda.
Odpovědět1  0
zzw30 (219) | 17.1.202213:13
Na Youtubu je doslova kotel naučných videí, přednášek, návodů na všechno, člověk se díky Youtubu může naučit­/doučit doslova co chce. A třeba taková wikipedie je obrovskou studnici navzájem linkovaných znalostí.
Není tomu zase tak dávno, co se nám o něčem takovém mohlo zdát.

Dneska má šmatlafoun s přístupem na Youtube a Wikipedii skoro každé děcko i každý rodič. Možnost tedy mají, nikdo jim v seberozvoji a vzdělávání nebrání.

To, že šmatlafoun ­(děcka i jejich rodiče­) využívají na neužitečné kraviny, je čistě jejich volba. Dobře jim tak.
Někdo může namítnout, že těch informací je mnoho a je těžké se v jejich záplavě orientovat ­- ano, je to tak. A právě kritické myšlení a analýza, komparace získaných informací by imho mělo v dnešní době být stejně samozřejmé, jako umět počítat.
Odpovědět1  0
doriel (497) | 17.1.202214:04
Právě. Ty nástroje co máme jsou úžasné, souhlasím. A pak vyhraje Shark nebo jak se to jmenuje :D
Co dodat .. Kdo to využije ve svůj prospěch, může se mnoho naučit. Jak zálohovat robota, jak vyřešit problém s PC, poslechnout si přednášku psychologa, nebo o výzkumu vesmíru. I vztahoví kouči mají videa zdarma.

Ale Shark vyhrál proto, že to je ­(pro mě­) stupidní a jednoduché :)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4479) | 17.1.202214:31
Shark vyhrál především proto, že děti jsou schopné si to pustit 100krát dokola. Ty, když se do něčeho zavrtají, tak s tím jen tak nepřestanou. Vy jste v mládí určitě nebyl jiný, jen to nebylo video na YouTube. Já, když byl malý, tak jsem třeba naprosto miloval Zaľúbil sa chlapec od Elánu a gramofon se mohl zbláznit od toho, kolikrát jsem si to pouštěl. Dnešní děti nejsou o nic horší než já tehdy. Jiná je forma, ale chování je stejné. Gramofon nebo YouTube, to už je jen forma. Tohle dělaly děti vždy a vždy dělat budou.

Přednášku si člověk poslechne jednou, možná dvakrát. Např. i proto, že má třeba 2 hodiny. Je třeba to brát v kontextu. Podobně je to i s těmi písničkami, kde to už jsou mladiství a dospělí, kteří to pouští, ale tam to máte zpravidla tím, že ty písničky jsou součástí playlistů, které necháváte hrát v pozadí. Takže to u jednoho člověka nabere desítky přehrání, aniž by se na to podíval. A vyhrává to např. i proto ­(neříkám, že výhradně proto­), že je součástí playlistů více lidí. Tato hudební videa nejsou vždy tím, co by se poslouchalo aktivně ­(jako přednášky­), ale spíše pasivně ­(na pozadí­). To nelze tak snadno srovnávat. Opravdu je třeba to brát v kontextu. Na jedno aktivní přehrání písničky ­(kdy to člověk sleduje­) můžete mít třeba, já nevím, padesát přehrání pasivních, kdy je to jen kulisa. To z těch lidí nedělá blbce a už vůbec to nehovoří nic o jejich množství. To může být řádově jinde.
Odpovědět1  0
zzw30 (219) | 18.1.20229:10
Jo, je to bohužel tak :­) i ode mě má na Youtube evidované shlédnutí i naprostých kravin, které jsem si třeba pustil ještě jednou, abych se ujistili, že se mi to nezdá, a že je to opravdu taková kravina :D

Osobně si užitečné a naučné videa a přednášky ukládám, protože kdoví, kdy zase někomu mrdne v palici a obsah se ze dne na den stane nežádoucím.
Odpovědět0  0
doriel (497) | 18.1.202211:13
Kdysi vyšla statistika, jak dlouho průměrně lidé vydrží u veda na YT, než přepnou na další. tuším že medián byl někde do minuty, ale teď si nejsem jistý, jestli se do toho počítaly i reklamy.

Sám to znám, některé songy jsem si pustil 10x za den a tak mají ode mě stovky shlédnutí. Super návykovka je taky Nayan Cat. K tomu je bonus ­- 10 hodin smyčka. Našel se borec co to skouknul celé.

https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=YLdxIvyWY2k

A když to dohrálo? Pustil si to znova :D trochu vymytý mozek ale jinak v pohodě :D :D
Odpovědět0  0
tombominos (1236) | 16.1.202214:31
..a nevadi mi to ;)
Odpovědět2  0
FerrariF50 (45) | 15.1.20221:23
Největší sračky na prvních místech. Dnešní svět no. Doba dementní.
Odpovědět11  5
Milan Šurkala (4479) | 15.1.20229:01
Co je na tom dementního? Propána, vždyť to jsou většinou videa pro děti. Ty jsou schopné, když se do něčeho zavrtají, v tom vydržet velmi dlouho. To z nich přece nedělá dementy. Jsou to děti. Tohle dělaly odjakživa i před YouTubem.
Odpovědět11  2
FerrariF50 (45) | 15.1.20229:24
Jo máš na mysli Despacito, Ed Sheeran, Justin Bieber, Gangnam style, Mark Ronson, Wiz Khalifa a zase Ed Sheeran ? Pro děti jsou tři tak dejme tomu, ostatní je uplnej odpad a hnus a z těch videí pro děti bych svýmu dítěti pustil jen jedno, co je normální a v pohodě, ale ty ostatní to je teda příšernost včetně toho prvního místa.
Odpovědět5  4
Milan Šurkala (4479) | 15.1.20229:30
Že se Vám ta hudba nelíbí, ještě nemusí znamenat, že je to nutně ­"sračka­". Nebo proč to tak označujete? Co je na ní špatného? Já také nejsem cílovkou této hudby, ale co je na ní špatného v porovnání s jinými?
Odpovědět11  0
FerrariF50 (45) | 15.1.20229:40
Jasný chápu, ... měl jsem napsat, že pro mě to jsou sračky, protože každýmu se líbí něco jinýho a já to samozřejmě nemusim chápat.
Odpovědět6  2
Pavel Matějka (1568) | 15.1.202210:39
Klid, pro mě je to taky pěkný průjem. Nejste v tom sám. Ono když kouknu, na co čumí vnučka na telce, tak ji lituju. Naštěstí u toho zoufalství dlouho nevydrží.
Odpovědět4  1
tervicz (66) | 16.1.202215:18
Tak je pravda, že pokud to hudebně srovnám třeba s Černochovým Večerníčkem, což je muzika pro stejnou cílovku, tak je to jak srovnávat Beethovena s Maxim turbulenc.
Odpovědět4  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.