reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Podle posledních statistik zažily prodeje desktopových CPU největší propad za posledních zhruba 30 let. Nejvíce to odnáší Intel, na jehož úkor roste AMD, a to ve všech kategoriích procesorů. Drápky ale vystrkuje také architektura ARM.
Bison (807) | 15.8.202215:27
Intel stráca minimum proti AMD, najviac stratil proti Apple , ARM a firmy ktoré používajú vlastné procesory, konkurencia rastie a problémy bude mať neskôr aj AMD, Intel sa už nikdy nevráti na pôvodné trhy s tým treba rátať, čo však môže, kúpiť iné úspešné menšie firmy a napraviť si chuť.
Odpovědět1  9
zero8327 (112) | 16.8.20228:14
No uvidíme čo prinesie budúcnosť...Ampere Altra, to je čisto serverová záležitosť, uvidíme ako sa im bude dariť....som zvedavý ako sa Apple popasuje s vývojom ďalších architektúr ­(hlavne čo sa týka výkonu­), keďže Nuvia ­(Apple odídenci­) už patrí pod Qualcomm a uvidíme čo tým získa a Apple stratí. Intel sa nenakopne skôr ako v roku 2025 ­(ak vôbec­), teraz síce architektúrou veľkých jadier veľa nestrácajú, ale čo chvíľa­(AM5 s DDR5 ­/6000mhz­/ a PCIe 5.0, Zen4 neskôr Zen5­) začnú strácať značne čo sa týka platformy ako celku...zrejme aj čo do herného výkonu a konektivity, výrobného procesu a tým súvisiacej spotreby v max. záťaži, no a v neposlednom rade výťažnosti výroby hlavne u serverových produktov.Inú konkurenciu na trhu a trhu nevidím, lebo nVidia Grace, tak toho bude ako šafránu, možno len pre superpočítače.
Odpovědět4  0
Choakinek (1548) | 15.8.202213:11
No tak díval jsem se na ceny mainstreamu a Intel chce za podobný výkon o cca třetinu vyšší cenu, než AMD.

Těžko se pak divit, že AMD roste na úkor Intelu :­-­).
Odpovědět11  0
vilcoo (88) | 16.8.202212:44
ale intel vam za to da aj o polovicu vyssiu spotrebu :)
Odpovědět3  0
komplikator (640) | 16.8.202213:48
Nevím, ale jedno CPU jsem pro vlastní PC kupoval loni začátkem roku. Letos jsem kupoval CPU pro syna. V mém případě AMD mělo stejně výkonný procesor asi o 20% dráž než Intel ­- 10400F vs R53600, podobný výkon, podobná spotřeba, v případě synova CPU mělo AMD nejlevnější konkurenční produkt asi 2x dražší ­- i3­-10100F za 2 tisíce, nejelevnější procesor AMD cca 4.

Podobně jsou na tom laptopy. Nedávno jsem chtěl ke svému M1 Macbooku ještě x86 mašinu s Windows, nechci kupováním spotřebního zboží trávit příliš času, u laptopu chci možnost dokování jedním USB­-C kabelem = nabíjení, monitory, periferie... U Intelu stačí kouknout zda má nálepku Intel EVO, u AMD musím horkotěžko studovat specifikace hluboko na stránkách výrobce abych zjistil zda to umí nabíjet, nebo zda to má DP­-Alt mode. Nebo třeba abych zjistil zda ten laptop má displej aspoň s 300 nity a 100% sRGB, což drtivá většina levných AMD nemá.

Navíc nač kupovat procesor AMD, který má sice možná víc výkonu ale já ten výkon nepotřebuji. Taková i5­-1135G7 je dokonalý procesor, který pokryje moje veškeré nároky na přenosný počítač s rezervou.

Ale nakonec jsem to vrátil, už si prostě nemůžu zvyknout na to že laptop může mít ventilátor, respektive že ten ventilátor může jít sdlyšet. Nakonec to zařízení nahradil android tablet se Snapdragonem 8 gen 1. Výkon sice výrazně menší, ale uživatelsky nevidím rozdíl ale na druhou stranu je pasivně chlazený.

Osobně bych strašně rád viděl třeba Surface 8 pro s výkonem 1135G7 ale pasivně chlazený. Jsem zvědavý zda ve Windows světě něco takového vznikne dřív, než když se Apple rozhodne z iPadů udělat Mac, HW už mají identický, je to tedy jen o systému. Ale cca 13­" dotykový tablet s desktopovým systémem, pasivně chlazený je z mého pohledu dokonalé zařízení ­- skvělý form factor
Odpovědět0  0
komplikator (640) | 16.8.202214:04
Tak jak tak, výkon procesorů roste daleko rychleji než potřeby maority uživatelů.

Třeba v práci mám 5,5 staré PC a už v době tam byla i7 6. generace dokonce s DDR3 a ne DDR4 paměťmi. Přesto ani dnes necítím že by mě ten počítač v čemkoli brzdil. A pokud mi nedají nový v rámci nějaké obměny HW z důvodu stáří a možnosti selhání, tak s ním vydržím ještě pár let.

Dřív rostly nároky na výkon i pro základní činnosti daleko rychleji než dnes, navíc zvláště levnější HW toho výkonu už v době pořízení nemíval na rozdávání. Dnes zvládne běžné činnosti i úsporný armový SoC v telefonu­/tabletu v řádu tisícovek. Mít třeba na Androidu nebo na iPadOS trošku lepší SW ­(bližší možnostem jejich desktopových variant­), tak ani nepotřebuji počítač jako takový a bude klidně stačit iPad nebo android tablet na kterém už dnes můžu dělat tak 90% všeho co na počítači bez nějakého omezení
Odpovědět1  0
kutil05 (785) | 16.8.202215:48
Za stav NTB ale nemůže AMD, je to práce výrobců a už roky se ví, že v tomto Intel zvýhodňují.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.