reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Některé Radeon RX 480 se 4GB mají odemknutelných 8 GB paměti

5.7.2016, Jan Vítek, aktualita
Některé Radeon RX 480 se 4GB mají odemknutelných 8 GB paměti
Recenzenti, kterým společnost AMD poslala na testy nové karty Radeon RX 480 se 4 GB a 8 GB paměti zjistili, že ty 4GB mají ve skutečnosti také 8 GB, které lze odemknout využitím jiného BIOSu. A dle všeho lze takové karty i koupit.
Jde prý o některé z prvních verzí karet AMD Radeon RX 480 se 4 GB paměti, které prodává třeba společnost XFX. Jednu takovou koupili redaktoři serveru WCCFTech v obchodě Newegg za 199 dolarů. AMD přitom ke vzorkům RX 480 poslala dva profily BIOSu, které mohli recenzenti dle potřeby využít a díky nim získali karty buď s 8 GB paměti na 8 GHz, nebo se 4 GB paměti na 7 GHz. To jim umožnilo, aby otestovali obě verze karty, aniž by museli mít k dispozici dva kusy. Evidentně se to tak týká i některých prodávaných verzí, ale asi jen těžko zjistíme dopředu, že naše vybraná karta má fyzicky jen 4 GB, nebo 8 GB.





Je tak pravděpodobné, že AMD jednoduše nemělo k dispozici dostatek 4GB verzí karty, a tak se rozhodlo použít 8GB a deaktivovat část paměti. Z pochopitelných důvodů jde jistě jen o nouzové řešení, na němž může vydělat zákazník, ale pro výrobce nejde o zrovna výhodný obchod. Na každé takové kartě tak tratí 30 dolarů, které by mohl získat, kdyby takové karty prodával jako 8GB.

Existuje tedy možnost, že si i u nás koupíte 4GB Radeon RX 480 s deaktivovanými 4 GB paměti. Má jít o stejné čipy Samsung K4G80325FB, a tedy i stejné SKU, jen s jiným BIOSem, takže tu je pravděpodobnost, že ušetříte. Je tu ale i další možnost, a sice že si z karty uděláte drahé těžítko v případě, že se flashování BIOSu nevyvede. Proto se zatím doporučuje vyčkat, až to nadšenci opravdu vyzkouší, přijdou s ověřeným BIOSem a přirozeně se bude třeba předem přesvědčit, že daná karta skutečně má fyzicky 8 GB paměti uvedeného typu.

Zdroj: wccftech
reklama