reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Někteří majitelé RTX 3080 si stěžují na nestabilitu a zčernalé obrazovky

24.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Někteří majitelé RTX 3080 si stěžují na nestabilitu a zčernalé obrazovky
Nástup nové generace GeForce není bez problémů ani po technické stránce samotných karet. Objevují se totiž stížnosti na nestabilitu přetaktovaných verzí, která se projevuje více způsoby. Zatím není jasné ani to, co ji způsobuje. 
Jde pochopitelně o GeForce RTX 3080, neboť jiné verze stále ještě nejsou na trhu, ovšem dnes se začne prodávat RTX 3090. Čerství majitelé si pak stěžují především na nestabilitu systému projevující se spadnutím hry v lepším případě do desktopu a také náhlým zčernáním obrazovky při hraní. Server Computerbase uvádí, že se to týká zvláště přetaktovaných verzí karet, čili modelů slibujících vyšší výkon než verze s výchozími specifikacemi, takže v jejich případě by logicky mělo jít o nestabilitu způsobenou vyššími takty. 
 
 
Konkrétně si pak lidé stěžují na karty MSI GeForce RTX 3080 Ventus 3X OC a ZOTAC GeForce RTX 3080 Trinity a najít můžeme také zmínky o MSI Gaming Trio nebo o kartách od EVGA (RTX 3080 XC). Ohlasy se množí na fórech samotné NVIDIE, na Redditu či webu Tweakers
 
Potíže se stabilitou se objevují zpravidla v případě, kdy takt turba překročí jistou hranici a v ten moment se hra poroučí a systém spadne do desktopu. To by mohlo ukazovat na stabilitu spojenou právě s chlazením a příliš vysokým taktem. Problém se přitom často objevuje hned poté, co GPU přesáhne jistou mez pracovního taktu, čili na chlazení to nevypadá, jako spíše na nestabilitu spojenou právě s pracovní frekvencí. Dlužno dodat, že jde o provoz přetaktovaných karet dle specifikací výrobců. 
 
Může jít ale i o problémy s nevyladěnými ovladači vzhledem k tomu, že se objevují konkrétní hry, které mají problém, a to konkrétně Metro Exodus, Doom Eternal, Kingdom Come: Deliverance a jiné. Nicméně právě za tím může být stále ukryt problém s tím, že karty se zvýšenými takty ve skutečnosti nezvládnou provoz her, jež je vytěžují více či jiným způsobem než jiné hry. 
 
Na problémy s příliš vysokým taktem ukazují také uživateli doporučovaná řešení, a to mírně či více ubrat na frekvenci GPU, a to alespoň o 50 MHz. Pak je možné zvážit i snížení napájecího napětí GPU, ale k tomu už je zapotřebí utilita, která to zvládne. Například nový Afterburner ve verzi 4.6.3 Beta 2. A nakonec neuškodí také provést čistou instalaci nejnovějších grafických ovladačů, čili ty staré nejdříve odinstalovat pomocí k tomu určené utility
 
Nyní si můžeme počkat na vyjádření výrobců a vysvětlení toho, co nestabilitu způsobuje. Jistě se nabízí právě příliš vysoké takty, ale že by takový problém unikl hned několika firmám? Je to ale možné vzhledem k tomu, jak málo času měly na vývoj.  


reklama