reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Němci vyvinuli komerční magnetický chladicí systém dosahující téměř absolutní nuly

6.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Němci vyvinuli komerční magnetický chladicí systém dosahující téměř absolutní nuly
Výzkumníci z Kiutra Gmbh, firmy patřící pod křídla Technické univerzity v Mnichově (TUM), se pochlubili systémem, který je schopen zchladit předměty velice blízko k hodnotě absolutní nuly. Nepotřebuje přitom ani žádné vzácné či drahé plyny.
Nově vyvinutý systém má být především komerčně využitelný, jak slibují jeho tvůrci, Alexander Regnat, Jan Spallek, Tomek Schulz a Prof. Christian Pfleiderer. Ti jej postavili čistě na magnetismu, díky němuž je systém schopen udržovat konstantní teplotu a nepotřebuje žádné vzácné či drahé materiály, jako je třeba izotop helium-3. 
 
 
Ve svém tiskovém vyjádření nám čtveřice výzkumníků sděluje, že takové zařízení se může využít v základním výzkumu kvantové fyziky a vývoj technologií na něm postavených. Magnetické chladicí zařízení tak může přispět k tomu, aby byly takové snahy celkově dostupnější. 
 
Už dříve přitom vznikaly podobné magnetické chladicí systémy, ale tým z TUM uvádí, že vesměs šlo o zařízení, která dokázala dosáhnout kýžené teploty jen po velice omezenou dobu, což bránilo jejich rozšíření. Alexander Regnat tak uvádí, že Kiutra bude prvním komerčním dodavatelem chladicího systému, který s využitím magnetů dosahuje stálých teplot blížících se -273 °C. Vše, co k tomu bude zapotřebí, je pouze elektrická energie. 
 
Teď jen najít způsob, jak do jejich zařízení nacpat procesor a můžeme taktovat, ale namísto fantazírování se můžeme podívat ještě na "supravodivou kvantovou chladničku" z Univerzity v Rochesteru. Ta má být využita pro chlazení atomů rovněž co nejblíže k absolutní nule, přičemž jí využívaný princip dle tvůrců není zrovna na míle vzdálen od toho, jak fungují domácí ledničky. Jde o "kolování média mezi chladným a teplým rezervoárem". Ono médium však zde nepředstavuje náplň, která mění své skupenství z kapalného na plynné, ale elektrony v kovu, které mění svůj stav normálního nepárovaného na párovaný, k čemuž dochází při velice nízkých teplotách. 
 
Toto zařízení by mohlo posloužit při stavbě budoucích kvantových počítačů, a to pro vytvoření vhodného prostředí pro quibity, případně také pro chlazení kvantových senzorů či vývoj efektivnějších zdravotnických zařízení (magnetická rezonance). 
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama