reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neměly by, ale některé B550 podporují i starší Pinnacle Ridge či Picasso

29.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Neměly by, ale některé B550 podporují i starší Pinnacle Ridge či Picasso
Společnost AMD vypustila v květnu do světa roadmap, dle níž jsme neměli očekávat, že by desky s čipsetem B550 podporovaly cokoliv staršího než procesory s jádry Zen 2, čili aktuální Matisse. Jaká je skutečnost?
AMD později svou původní roadmap upravilo, ale to pouze s ohledem na desky s čipsety X470 a B450, které by měly později běžně dostat nový BIOS i pro nové procesory Ryzen 4000 generace Vermeer. Podpora procesorů a APU v rámci desek s čipsetem B550 se tak neřešila a ačkoliv v roadmapě chybí APU Ryzen 4000 s architekturou Zen 2, nikdo nepochyboval, že ty podporovány pochopitelně budou. 
 
 
Nenajdeme tam ale předchozí APU Ryzen 3000 či procesory Ryzen 2000, z čehož vyplývá, že výrobci desek nemuseli podporu těchto generací do BIOSů desek s B550 vůbec přidávat, ale také se dalo očekávat, že jim to AMD nezakáže.
 
 
A jak uvádí momomo_us na Twitteru a jím uvedené screenshoty (včetně validace), alespoň některé desky (zde konkrétně Asus TUF GAMING B550M-PLUS) s B550 procesory Pinnacle Ridge a APU Picasso skutečně podporují. To pochopitelně neznamená, že zákazník, který potřebuje novou desku a vyzbrojen je zatím procesorem či APU starší generace, si může slepě pořídit jakýkoliv model s B550 a očekávat, že jeho BIOS bude kompatibilní. Před koupí bude vhodné se podívat na stránky výrobce do seznamu podporovaných procesorů. 
 
 
Deska Asus TUF GAMING B550M-PLUS se tak ukázala s procesorem Ryzen 5 2600X a APU Ryzen 5 3400G a nese BIOS verze 0608 ze dne 15.6.2020. Historie verzí BIOSů pro ni přitom nenese žádnou poznámku o tom, že by přibyla podpora starších procesorů, takže Asus s ní evidentně počítal už původně a lze také předpokládat (ovšem nikoliv na to spoléhat), že i ostatní jeho desky s B550 to budou mít stejné. 


reklama