reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nemocnice využívá VR pro uklidnění dětí před magnetickou rezonancí

20.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Nemocnice využívá VR pro uklidnění dětí před magnetickou rezonancí
Virtuální realita může pomáhat i pacientům, které čeká magnetická rezonance. Britská nemocnice se rozhodla pomoct zejména vystrašeným dětem, aby se vyšetření tolik nebály. K tomu je určená prohlídka nemocnice ve VR.
Virtuální realita může mít mnoho využití, rozhodně není dobrá jen pro nevšední hraní her. S pomocí headsetů pro virtuální realitu se dá pracovat i například v psychologii. VR může pomoct zmírnit strach ze smrti, o to se pokoušejí vědci z Barcelony. Ve Velké Británii se virtuální realita zase používá k tomu, aby se zejména děti tolik nebály skeneru sloužícího k magnetické rezonanci.

Proces při magnetické rezonanci je hlučný a ve stísněném prostoru se člověk, který se navíc nemůže ani hýbat, nemusí cítit vůbec dobře. U dětí to platí ještě dvojnásobně, protože jsou často velmi vyděšené a neví, co je čeká. Proto se nemocnice Kings College Hospital v Londýně rozhodla malým dětem udělat tuto proceduru snesitelnější a používat virtuální realitu jako jistou přípravu.

Fyzik Jonathan Ashmore společně s technologem Jeromem Di Pietro vytvořili aplikaci, která se skládá z 360° videí. Tato aplikace se podle toho, že pacienty seznamuje s magnetickou rezonancí, jmenuje My MRI. Není ani potřeba žádných drahých headsetů, stačí velmi levná varianta, kterou je chytrý telefon a Google Cardboard.


Pacienti budou tímto způsobem psychicky připraveni na to, co je čeká. V 360° virtuálním prostředí totiž uvidí, jak to vypadá a probíhá uvnitř přístroje. Zejména u dětí by tento postup měl alespoň z části odstraňovat jejich strach. Ve virtuální realitě je možné se setkat se vším, co proběhne od příjezdu do nemocnice až po samotné vyšetření.

Tento nápad původně vznikl, protože Jonathan Ashmore dostal jako dárek 360° kameru. Chtěl tento přístroj využít k tomu, aby pomohl úzkostlivým dětem, které přicházely do nemocnice a nedokázaly si představit, co je čeká. Nyní tedy mají pacienti možnost se předem psychicky připravit.

Aplikace je zdarma ke stažení, aby k ní mohla mít veřejnost přístup, brzy by měla být k dispozici i na systému iOS. I přestože je řešení s virtuální realitou velmi jednoduché, mohlo by mít velmi pozitivní dopad na pacienty nejenom ve Velké Británii. Pokud budou děti klidné, protože se nebudou vyšetření obávat, nebude tolik případů vyžadovat celkovou anestezii. Tím pádem by se ušetřily i finance, celý proces by se také mohl o něco urychlit, protože pacienti by byli s prostředím předem seznámeni pomocí virtuální reality.

Zdroj: engadget.com

reklama