reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neoficiální patch opět povolí aktualizace W7 a W8.1 na nových CPU

21.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Neoficiální patch opět povolí aktualizace W7 a W8.1 na nových CPU
Nedávno se ukázalo, že Microsoft se opravdu odhodlal zakázat veškeré aktualizace na Windows 7 a Windows 8.1 na procesorech Ryzen či Kaby Lake. Nyní se už objevilo neoficiální řešení, které nám je opět odemkne a zpřístupní.
Zákaz aktualizací Windows 7 a Windows 8.1 na počítačích založených na nejnovějších procesorech AMD a Intel bude mít doufejme ještě dohru. Však Microsoft oba tyto systémy ještě podporuje a osmičky mají dokonce ještě mainstreamovou podporu. Nemusel tak dělat vůbec nic a nechat majitele nových CPU, aby si vesele používali starší systémy. Zde byla ale snaha ze strany Microsoftu vyvinuta čistě jen za účelem represe a umělé podpory nových W10.





Jistý vývojář (či vývojářka) Zeffy na GitHubu zveřejnil neoficiální patch, který aktualizace opět odblokuje, což neplatí pouze pro procesory Kaby Lake a Ryzen, ale také pro APU generace Bristol Ridge a SoC Qualcomm 8996, což jsou Snapdragon 820 a 821. Pokud se na některém z těchto procesorů budete snažit nainstalovat dubnové aktualizace Windows 7 či 8.1, objeví se chyba 8024003, která má dle Microsoftu jediné řešení: přechod na Windows 10. Nicméně to nelze nazývat ani jako řešení a spíše tomu říkejme záměr.

Dostupný neoficiální patch provede dvě úpravy v souboru wuaueng.dll, a to ve funkcích IsCPUSupported a IsDeviceServiceable, které mají právě na svědomí blokování aktualizací. Pak už budeme moci instalovat aktualizace tak, jak jsme byli zvyklí, ale nejspíše ne na dlouho. Microsoft totiž soubor wuaueng.dll pravidelně aktualizuje, takže je jasné, že pokud se tak stane, obě funkce se opět zapnou a bude třeba patch aplikovat znovu. To tedy v případě, že nebudou zároveň provedeny ještě nějaké úpravy, na něž by byl tento patch už krátký. Pokud je Microsoft skutečně odhodlaný donutit majitele nových procesorů k přechodu na Windows 10, můžeme něco takového očekávat.

V každém případě by měli v Redmondu upravit svou tabulku týkající se podpory systémů Windows, aby uživatelé věděli, že neplatí pro veškerý hardware.

Zdroj: Github
reklama