reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nepilotovaný "raketoplán" X-37B se po 908 dnech úspěšně vrátil domů

15.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Nepilotovaný "raketoplán" X-37B se po 908 dnech úspěšně vrátil domů
Nepilotovaný dron X-37B překonal svůj vlastní rekord pobytu ve vesmíru a na Zem se vrátil po 908 dnech. Při své šesté misi bylo otestováno několik experimentů, mezi nimiž bylo např. posílání energie zachycené solárními panely na zemský povrch.
X-37B Orbital Test Vehicle-6 (OTV-6) je vesmírným letounem, který původně spadal pod NASA, ale nyní jej má na starosti DARPA, a patří tedy pod armádu. Tento nepilotovaný dron vznikl nejprve jako X-37, poprvé ale vzlétl jako X-37B 22. dubna 2010. Od té doby měl 5 letů (OTV-1 až OTV-5), při kterých strávil na nízké orbitě 2865 dní, což nyní významně prodloužil svou šestou misí. Jako OTV-6 se dostal do vesmíru 17. května 2020, přičemž ho tam vynesla raketa Atlas V. Ve vesmíru strávil 908 dní, což bylo doposud nejdéle.
 
X-37B
 
Tentokrát byl jeho součástí i servisní modul, který obsahoval několik experimentů, které měly být otestovány pro nejrůznější instituce. Byl zde např. Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module od Naval Research Laboratory (NRL), který měl otestovat schopnost výroby elektrické energie pomocí solárních panelů a její bezdrátový přenos na zemský povrch ve formě mikrovln (bezdrátový přenos na velké vzdálenosti zkouší NRL i na zemi). Tento experiment byl úspěšný. FalconSat-8, který byl vyvinut ve spolupráci s Air Force Research Laboratory, byl vypuštěn v říjnu 2021 a je stále ve vesmíru. Sám servisní modul byl od "raketoplánu" před sestupem na zemský povrch oddělen a přistál samostatně.
 
NASA zde testovala např. různé ochranné povrchy pro řízení teploty, elektroniku i materiály, které by v budoucnu mohly sloužit jako štíty proti radiaci. Otestovala také vliv vesmírného prostředí a zejména radiace na různá semena rostlin, což by mohlo být důležité pro lidské základny ve vesmíru. Ještě dodejme, že X-37B je dron s délkou 8,9 metru, výškou 2,9 metru a rozpětím křídel 4,5 metru. Váží 4,99 tuny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama