reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nepovolené přistání dronu na letišti v Las Vegas vyjde muže na 20.000 USD

25.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Nepovolené přistání dronu na letišti v Las Vegas vyjde muže na 20.000 USD
Létání s dronem na nepovolených místech může vyjít hodně draho. Své by o tom mohl vyprávět Reuben Burciaga, jehož let nad Las Vegas, který skončil na zdejším letišti, vyjde na pokutách na 20 tisíc USD.
Pokud chce člověk létat s dronem, měl by si pozjišťovat, co vše vlastně může a naopak. Reuben Burciaga, který si chtěl pořídit pár záběrů v Las Vegas, je kvůli tomu nyní v pořádných finančních problémech. Vzal svůj dron DJI Phantom 3 a rozhodl se natočit Las Vegas z výšky včetně High Roller Observation Wheel. Během letu se ale dron zbláznil, přestal reagovat na kameramanovy pokyny a pomalu si to namířil na zdejší letiště McCarran. Tam přistál jen několik metrů od runwaye.
 
Lac Vegas McCarran letiště
letiště Las Vegac McCarran, autor: Eric Salard [CC BY-SA 2.0], přes Wikimedia Commons
 
FAA se podařilo dopátrat majitele, i když to kvůli problémům s jeho sériovým číslem nebylo jednoduché. Nyní mu bylo přišito hned 9 prohřešků, mezi nimiž je létání nad lidmi, létání nad Las Vegas bez povolení, létání příliš blízko letiště mimo povolené zóny, hrozba potenciálně velmi nebezpečné situace a několik dalších. Celková pokuta byla vyčíslena na $14700. Burciaga sice s výší nesouhlasil (dle jeho názoru by bylo adekvátních tak $1000 až $3000), ale neodvolal se, ignoroval další dopisy od FAA a ve stanovém termínu nic nezaplatil, takže s penále je jeho pokuta navýšena už na $20000.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama