reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Neshody mezi Japonskem a Jižní Koreou mohou ohrozit dodávky nejen pamětí

8.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Neshody mezi Japonskem a Jižní Koreou mohou ohrozit dodávky nejen pamětí
Spory mezi Japonskem a Jižní Koreou nejsou nic nového, spíše naopak. Jde o kompenzace kvůli japonské okupaci v době 2. světové války, které mohou nyní ovlivnit dodávky i ceny pamětí DRAM, NAND a také displejů. 
Jihokorejské firmy ostatně zařizují 70 % světové produkce pamětí DRAM, polovinu pamětí 3D NAND Flash a také mají významné podíly na trhu s displeji OLED a LCD. Jde tedy o koncové produkty, pro něž však jsou zapotřebí na vstupu materiály, jež zase ze 70 až 90 % dodávají na světové trhy japonské firmy . Mezi ně počítáme JSR, Showa Denko, Shin-Etsu Chemical v případě chemikálií pro displeje a čipy. Co se ale nyní změnilo? 
 
 
Japonsko 4. července zavedlo nová pravidla pro export, která mohou dodávky nezbytného materiálu do jihokorejských provozů silně narušit. Od tohoto data musí japonští výrobci v každém jednotlivém případě exportu získat povolení, které je udělováno na základě zkoumání, jež prý může trvat až tři měsíce. Jihokorejské firmy si však typicky tvoří zásoby materiálu, který jim umožní fungovat jen jeden až dva měsíce. 
 
Pokud si tedy společnosti jako Samsung a SK Hynix nedokáží zajistit potřebný materiál jinde, a že to může být vzhledem k trhu ovládanému japonskými firmami obtížné, kouká z toho jediné, a sice omezení až pozastavení výroby, což by se samozřejmě projevilo na dostupnosti a cenách výsledných pamětí či monitorů/televizorů. 
 
Společnosti Samsung i SK Hynix jsou tak nyní ponechány v nejistotě, jak to s dalšími dodávkami bude. Obě mají své provozy v Číně, které by mohly díky vlastním zásobám alespoň trošku zmírnit dopady pozastaveného dovozu, což se týká především pamětí. Co ale budou dělat LG Display a Samsung Display, to není vůbec jasné a ačkoliv LG ovládá největší jihokorejskou společnost LG Chem, potřebné polyamidy i tak bere pouze z Japonska. 
 
Těžko tak za tím nelze vidět politický nátlak kvůli rozhodnutím jihokorejských soudů, dle nichž by firmy jako Nippon Steel & Sumitomo Metal nebo Mitsubishi Heavy Industries měly platit žijícím obětem nucených prací. Japonská strana to považuje za bezpředmětné kvůli tomu, že z jejího pohledu byla tato kapitola uzavřena vyrovnáním už v roce 1965. Japonsko také prý chce Jižní Koreu vyškrtnout ze svého seznamu 27 spřátelených zemí a pokud se tak stane, veškeré zboží, které může být teoreticky použito pro výrobu vojenských zařízení, bude muset dostat pro vývoz povolení vlády. Nicméně tato opatření jsou pochopitelně dvousečná a výrazně mohou poškodit i japonskou stranu. 
 
Zdroj: Anadtech


reklama