reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netbook pod stromeček

10.12.2009, Jiří Černý, článek
Netbook pod stromeček
Podíváme se na pár vytipovaných netbooků, které by neměly uniknout vaší pozornosti, jelikož se teď dají pořídit za zajímavé ceny. Plánujete pořízení netbooku? Chcete-li pár tisíc ušetřit, pak rozhodně neotálejte, protože některé nabídky jsou časově omezené!
Podíváme se na pár konkrétních (nových i repasovaných) modelů, které se právě teď dají pořídit za mimořádně výhodné částky. Předem avizuji, že jsem se sice snažil být při vyhledávání pečlivý, nicméně i tak nemohu při nejlepší vůli garantovat, že někde nenarazíte na ještě nižší cenu. Stejně tak je otázkou, jak dlouho bude ta která akce platit (když vím, povím), tudíž kdo dřív přijde...

Víte-li jak na to, můžete nakupovat také v zahraničí. Namátkou takový Samsung NetBook N 130 se přes Buy.com dal koupit za nějakých 329 USD včetně dopravy zdarma, zatímco u nás v ČR jsem ho našel za cca 8000 Kč a to se navíc ještě tvářil, že je vlastně o tisícovku zlevněný... takže asi tak.


IBM ThinkPad X31



Tento netbook jsem viděl v aukcích nabízet i za 7000 Kč, nebo na inzerát o pětistovku levněji (včetně dokovací stanice). Repasovaný ho však seženete pod 5000 Kč (dokonce něco málo přes 4000 Kč), což mi připadá velmi slušné. Ačkoliv jde o starší model, titanovo-duralový rám a hmotnost cca 1,6 kg z něj dělají ideálního společníka na cesty. Dále zmíním FireWire řadič, LPT port, IrDA port, USB porty, DSUB VGA výstup a PCMCIA slot + WiFi kartu. Kdo má hluboko do kapsy, tomu jistě přijde podobná nabídka vhod.


ASUS EEE PC 1008HA



Tak tahle nadmíru zajímavá sleva platí prý jen do 14. 12., takže v případě zájmu si pospěšte. Ne nadarmo se Seashell stal evropským netbookem pro období 2009 – 2010 (dle EISA) a Eee obecně je považován za průkopníka netbooků. I my jsme ostatně o 1008HA už něco málo napsali, proto teď zbytečně nebudu zacházet do příliš velkých detailů. Jen pro úplnost dodám, že vám zástupce této série nyní může říkat pane za cca 9000 Kč včetně DPH, přičemž běžně přesně tolik stojí bez DPH. A to se docela vyplatí, ne?


MSI WIND U123-011CZ



Další akce končící 14. 12. Jde o elegantní, červený/šedý netbook, u kterého klade výrobce velký důraz na bezpečnost. Proto nabízí identifikaci obličeje prostřednictvím integrované 1,3Mpx kamery. 10" LCD displej s rozlišením 1024 x 600 představuje v této kategorii standard stejně jako 1 GB RAM. Srdcem MSI Wind je Intel Atom N280 a zajímavostí nadprůměrně velký pevný disk – celých 160 GB. Po slevě za něj včetně DPH zaplatíte přes 7000 Kč.


HP 2133 Mini-Note



HP 2133 se kromě jiného může pochlubit tělem z plastu a kovů, tuto kombinaci pak doplňuje magnesium. V jedné aktualitě jsme ho shodou okolností označili za odpověď HP na již popisovaný Asus Eee – za tímto účelem byl Mini-Note vybaven procesorem VIA C7-M a vysokým rozlišením. U této konkrétní verze je v popisu uvedena frekvence 1.2 Ghz, 1024 MB DDR2, 120GB harddisk a rozlišení 1024x600 bodů. Osobně na něm oceňuji i ergonomickou klávesnici a slušivý vzhled. Ze zárukou na 12-24 měsíců ho lze aktuálně zakoupit za už zajímavých cca 6300 Kč včetně DPH.


Compaq Mini 701es



Další představitel rodiny HP ukrývající procesor Intel Atom N270. Ve srovnání s Mini-Note má menší (poloviční) HDD, nicméně zaujmout vás může miniaturními rozměry a směšnou hmotností cca 1 kg. Samozřejmostí v jeho případě je taktéž integrovaný mikrofon, webkamera a Bluetooth. Díky této výbavě není problém zapojit se na cestách například do videochatu. A cena? Necelých 7500 Kč včetně DPH, při troše štěstí i levněji – na Aukru byl svého času Compaq Mini 701es k vidění za cca 6000 Kč (z předváděcí akce) a i jinde jsem narazil na částku pod 7000 Kč (v obou případech však už bylo beznadějně vyprodáno).


ACER Aspire ONE 751hr Red



Bez Aceru by náš výčet nebyl kompletní. Ostatně před rokem právě Acer Aspire One v počtu prodaných kusů porazil Asus s Eee PC, a to prý dokonce milionovým rozdílem. Verze 751hr se mi líbí zvláště po stránce designu, i když červenou barvu jinak dvakrát nemusím. Co se technických parametrů týče, všimněte si zvláště úhlopříčky 11,6" a rozlišení 1366×768. Je to zkrátka trochu větší kousek, což s povděkem kvituji i při pohledu na klávesnici. S výdrží baterie to bude nejspíš zajímavé, protože na stránkách jednoho e-shopu jsem se dočetl o 4 hodinách a na stránce jiného rovnou o dvojnásobku. Intel Atom Z520 každopádně bývá označován jako „úsporný procesor“. Konečná cena? Cca 8300 Kč.
reklama