reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netflix zvažuje využití serverů založených na procesorech EPYC

5.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Netflix zvažuje využití serverů založených na procesorech EPYC
AMD možná získá dalšího důležitého zákazníka, který bude poptávat zbrusu nové procesory EPYC. Netflix totiž ve své nové prezentaci srovnává možnosti procesorů Intel Xeon a právě nových serverových AMD. 
Prezentace od Drew Gallatina z EuroBSDCon ukazuje možnosti, které Netflix má pro dosažení cíle 200Gb/s pro streamovací hardware, což se točí kolem procesorů Intel a AMD. Nejde tak zatím o žádné potvrzení, na jehož základě bychom mohli říci, že Netflix přechází k AMD. 
 
 
Netflix má nyní hardware, který pohodlně zvládne servírovat video přes síť s propustností 100Gb/s na server, přičemž tento hardware je založený na Xeonech Broadwell, Skylake či Cascade Lake. Firma ale nyní zkoumá, jaké má možnosti, když bude chtít dosáhnout zdvojnásobení této propustnosti, čili 200 Gb/s. 
 
 
 
V podstatě tak jde o to, zda do toho všeho přihodit ještě jednu patici s Xeonem, anebo namísto toho využít celkově jednu patici, ale s procesorem EPYC. 
 
V dané prezentaci se tak srovnává jednak konfigurace se dvěma Intel Xeon Silver 4116 či 4216 (2x 12 nebo 2x 16 jader), které nabídnou celkovou paměťovou propustnost 180 GB/s, 96 linek PCIe 3.0 a dvě linky UPI. 
 
Na druhé straně je tu jeden AMD EPYC 7551 či 7502, čili i první generace Naples, anebo novější Rome (v obou případech však 32 jader) se 120 až 150 GB/s paměťové propustnosti a 128 linkami PCIe 3.0 nebo 4.0. S optimalizací by pak mohly Xeony dosáhnout propustnosti 191 Gb/s a AMD pak o trošku lepších 194 Gb/s, a to při velice podobné TCO - Total Cost Ownership, čili celkových nákladech na vlastnictví. 
 
Čili Netflix má nyní na výběr mezi dvěma velice podobnými možnostmi, nicméně velkou roli může hrát ten fakt, že zvolení AMD by znamenalo přechod na kompletně odlišnou platformu. Ale uvidíme, třeba se brzy dočkáme oficiálního oznámení. 
 
 
 
Zdroj: EuroBSDCon


reklama