reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear Orbi slibuje kvalitní domácí pokrytí sítí Wi-Fi

24.11.2016, Jan Vítek, aktualita
Netgear Orbi slibuje kvalitní domácí pokrytí sítí Wi-Fi
Netgear si připravil Wi-Fi řešení Orbi, které slibuje vysokorychlostní pokrytí celé domácnosti o prostoru 370 metrů čtverečných. Jedná se o třípásmový systém sestávající ze dvou spárovaných zařízení, který však není zrovna levný.
Moderní vysokorychlostní Wi-Fi routery pro standard 802.11ac nejsou za hubičku, ale pro Netgear Orbi to platí dvojnásob. Už byl oficiálně uveden na český a slovenský trh, a to za doporučenou koncovou cenu 13830 Kč s daní, což rozhodně nebude ochoten dát každý, a tak se podívejme na to, co nám Orbi za takovou cenu vůbec nabídne.





Netgear slibuje široké pokrytí oněch 370 metrů čtverečných, a to bez mrtvých zón nebo s příliš slabým signálem, ale to ostatně vždy ukáže až praxe. Zde ale bude také záležet na tom, jak dobře jednotlivé kusy rozmístíme. Je tu totiž hlavní router a vedle něj již z výroby spárovaný satelit, který poslouží pro rozšíření dosahu sítě ve vzdálených místech se slabším signálem od hlavního routeru. Uživatel tak nebude muset při instalaci zařízení nic nastavovat, kromě zapojení hlavního routeru do domácí sítě. Satelit po zapnutí začne automaticky dále šířit signál a s hlavním routerem bude spojen na 5GHz čtyřstreamovým kanálem a nabídne síť s tou samou SSID.

Routery využívají celkem šest antén pro šíření Wi-Fi v pásmech 2,4 a 5 GHz s využitím starších verzí rozhraní i nejnovějšího Wi-Fi 802.11ac (AC3000) s propustností až 3 Gb/s (1733 + 866 + 400 Mbps). Využívají technologie MI-MIMO a Beamforming, samozřejmostí je podpora IPv6, Dynamic DNS, přesměrování portů, rodičovské kontroly, atp. K dispozici bude jeden port USB 2.0 třeba pro tiskárnu, jeden nezbytný 1Gb WAN, další tři 1Gb LAN na routeru a ještě čtyři 1Gb LAN na satelitu, čili bezdrátové spojení mezi nimi může nahradit natažený kabel, pokud bude dostatečně kvalitní. Zařízení také nabízí automatické aktualizace a zabezpečení WPS, 64/128 bitový WEP; WPA/WPA-2 PSK, WPA/WPA-2 Enterprise.

V příštím roce chce Netgear nabídnout také ke koupi jednotlivé satelity a balíčky s routerem a dvěma či více satelity, takže tím si budeme moci bezdrátovou síť dále rozšířit.

Zdroj: TZ Netgear
reklama