reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear ReadyNAS 212 a 214 zvládnou transkódovat FHD video

30.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Netgear ReadyNAS 212 a 214 zvládnou transkódovat FHD video
Společnost Netgear vysílá na trh dva nové modely NAS, a to ReadyNAS 212 a 214. Ty jsou vybaveny dvěma a čtyřmi diskovými pozicemi a oba mají čtyřjádrový procesor, jenž zvládne v reálném čase transkódovat video ve Full HD.
Oba nové modely firmy Netgear přichází v rámci řady ReadyNAS 210 a určeny jsou pro domácnosti a malé kanceláře. Lišit se mají v podstatě jen v počtu diskových pozic a jinak je jejich výbava srovnatelná, i když vzhledem si moc podobné nejsou. Využívají čtyřjádrový procesor ARM (Cortex-A15) na 1,4 GHz, jenž má dostatek výkonu na práci s videem ve vysokém rozlišení včetně transkódování s využitím MPEG4, H.264 a jiných kodeků. Vedle toho slibují nepřetržitou antivirovou ochranu, která nemá mít téměř žádný vliv na datovou propustnost, kterou můžeme navýšit pomocí spojení propustnosti dvou gigabitových ethernetových rozhraní (Link Aggregation, nutná podpora IEEE 802.3ad u dalších zařízení).





Modely ReadyNAS 212 a 214 se tedy mohou chlubit i svým výkonem, jenž může při stahování dat dosáhnout až rychlosti 200 MB/s a při jejich nahrávání do NAS to je maximálně 160 MB/s. Pak je tu také neustále omílaný cloud, respektive domácí cloud, který zde samozřejmě nechybí, a to v podobě aplikace ReadyCLOUD. Ta zajistí i možnost připojení k NAS ze zařízení s Androidem a iOS. Podporována je tak i okamžitá záloha pořízených fotografií. Tato aplikace také umožní vytvořit VPN tunel pro přístup k datům zvenčí a umožní spolupráci se zálohovací funkcí Time Machine. Jsou tu ale i další aplikace pracující pod systémem ReadyNAS OS 6.2, jenž využívá souborový systém BTRFS.





BTRFS má pět úrovní ochrany dat a umožní zapisovat data na více disků pro případ selhání jednoho z nich a dále má ochranu proti mediální degradaci či bit rotu, vytváření snapshotů založených na datových blocích pro případnou obnovu dat, ochranu proti malwaru a možnost replikace souborů do cloudu nebo jiného ReadyNAS, čili vzdálené zálohování. Hardwarová výbava čítá ještě 2 GB paměti RAM a tři porty USB 3.0 plus jeden eSATA pro další rozšíření kapacity.
 
ReadyNAS 212 a 214 již mají být dostupné za doporučené ceny 10.390 Kč (bezdiskový RN212) a 13.290 Kč (bezdiskový RN214).
 
Zdroj: Netgear


reklama