reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

New Horizons je vzhůru a připravuje se zkoumat Kuiperův pás

11.6.2018, Jan Vítek, aktualita
New Horizons je vzhůru a připravuje se zkoumat Kuiperův pás
Po dalším půl roce hibernace se probrala sonda New Horizons, jejímž úkolem je po přeletu kolem Pluta cesta do hlubin Kuiperova pásu. Ten už se nezadržitelně blíží, konkrétně tedy objekt Ultima Thule. 
NASA vypustila do vesmíru sondu New Horizons s konečným cílem navštívit Pluto a jeho měsíc Charon, kolem nichž prolétla už v létě roku 2015 a od té doby je na cestě dál ven ze Sluneční soustavy. V cestě tak má už od oblasti Neptunu Kuiperův pás, který sahá až do vzdálenosti 55 AU od Slunce, což je asi 5 AU dále než Pluto v bodě svého odsluní. 
 
 
Nemělo tak význam ponechávat New Horizons v bdělém stavu po celou dobu další několikaroční cesty a NASA ji jen občas probudí, aby zjistila její stav, zkalibrovala senzory a provedla další nezbytné úkony. Nyní byla sonda od loňského podzimu dalších 165 dní v hibernaci, z níž byla probuzena a aktuálně je opět plně funkční. V rámci hibernace sonda jen občas posílá na Zemi údaje o své kondici sledované palubním počítačem. 
 
Připravuje se tak finální fáze příprav pro průlet kolem objektu MU69 známého také jako Ultima Thule. Tým z Laboratoře aplikované fyziky na Univerzitě Johna Hopkinse se chystá aktualizovat paměť sondy, ještě jednou zkontrolovat její přístroje a nastavit konečný kurz, který ji navede k MU69. Sonda pak začne již v srpnu sama sledovat tento objekt, k němuž se nakonec přiblíží na nejkratší vzdálenost 1. ledna 2019. Vypadá to tak, že oslava Silvestra v Laboratoři aplikované fyziky moc bujará nebude
 
Ultima Thule bude dle očekávání tvořena jedním či dvěma kusy ledu a hornin v celkovém průměru kolem 30 kilometrů. Tento cíl byl přitom pro New Horizons nalezen v podstatě na poslední chvíli, když jej Hubbleův vesmírný teleskop objevil v červnu roku 2014. Nachází se 1,6 miliardy kilometrů za Plutem a půjde o nejvzdálenější objekt, který kdy nějaká sonda cíleně navštívila. Ostatně už samotné Pluto je od nás či Slunce aktuálně cca 4,8 miliardy kilometrů daleko, a to se může vzdálit až na více než 7,3 mld. km. 
 
New Horizons nám tak v lednu doufejme pošle co nejdetailnější fotografie MU69 a vědci budou moci zjistit, z čeho se ve skutečnosti skládá, a tedy i z čeho jsou s největší pravděpodobností složeny i jiné objekty Kuiperova pásu. 
 
Zdroj: NASA


reklama