reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.8.2022, Kateřina Hoferková, aktualita
Blue Origin, jejímž zakladatelem je Jeff Bezos, opět vzlétne se svou raketou New Shepard nad hranici vesmíru. V rámci letu se do kosmu podívá šestice pasažérů různých národností, nebo i věku. Start rakety se uskuteční už za několik dní.
JakubL (205) | 2.8.20225:54
Je zvláštní, jak málo New Shepard létá, třeba v porovnání s větším a složitějším Falconem 9 ­(ten musí mít navíc vždy i nový 2. stupeň­). Může to být buď malým zájmem ­(o čemž pochybuji­) nebo nedokážou raketu a kapsli tak rychle připravit na další start a nebo prostě a jednoduše často létat nechtějí.
Já bych čekal, že to bude jak horská dráha a bude létat třeba každý den.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 2.8.20227:01
Tak tu raketu, kapsli ani pozemní infrastrukturu nezle připravit ze dne na den na nový start, dokonce ani za týden to nejde stihnout, osobně jsem překvapen že mají za sebou už 21 startů, já myslel že jen 2 ‼️ ale to bude tím že o BlueOrigin se nepíše.

SpaceX s Dragonem ­(Crew­) léta max 1x za rok a proto musejí mít 3 ­(nebo 4??­)
A co se týká jejich rampy, tak na Floridě mají 2 a nejrychlejší starty byl po 14 hodinách aby se personál stihl přesunout na druhou rampu.
A 2,5 dne na 3 starty když se počítá i rampa na AFB Vandenberg.
A použitelnost stejného raketového stupně, v tom se SpaceX taky zlepšují, je to přibližně měsíc, což je rekordní doba na přípravu na další start.
https:­/­/www.elonx.cz­/statistiky­-a­-rekordy­/

Za mě tedy, že BE připravuje už 22 start je úspěch. I když mít peníze, tak si raději koupím sedadlo v Dragonu a letím do vesmíru na par dní, těch pár minut beztíže co by mi BE nabízelo,by mi za to nestálo.
Odpovědět0  0
JakubL (205) | 2.8.20229:01
¨No ono je tam totiž započítáno i těch prvních 17 startů bez posádky, co probíhají už od roku 2015... Tohle je tedy teprve 5. let s posádkou.
Kdyby chtěli, určitě by mohli létat dřív než za 2 měsíce. Nic jim nebrání vyrobit víc raket a kapslí či ramp. Tohle je pro ně spíš PR než byznys. Nežíkám, že to je špatně, ale je to prostě tak... Jiné firmy zaměřující se na vesmírnou turistiku na tom chtějí skutečně vydělávat a dělat to ve velkém, což není případ Blue Origin.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 3.8.202216:57
ono to bude i tím že New Shepard je čistě komerční záležitost, tak musí sehnat lidi co jsou schopni vysolit astrtonomickou částku za letenku. Kdežto spacex, má zakázku od nasa a ta ty lety platí. Takže tam není že létat nechtějí, jen musíte pilně spořit do prasátka a za 600 let budete mít na letenku.
Odpovědět0  0
JakubL (205) | 3.8.202219:13
Jak jsem psal, tohle je za me jedno mozne vysvetleni. I kdyz teda zatim neni moc moznosti, jak se podivat do vesmiru, tak bych rekl, ze o zajemce nebude nouze
Btw i SpaceX leta s platicimi zakazniky ;)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.