reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Newyorská policie se zbavila svého Digidoga, robota Spot od Boston Dynamics

3.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Newyorská policie se zbavila svého Digidoga, robota Spot od Boston Dynamics
Společnost Boston Dynamics, která nyní již funguje pod firmou Hyundai, už dříve vypustila na trh svého robotického psa zvaného Spot. Jeho exemplář se přitom objevil i v řadách NYPD coby Digidog, ale jeho služba již skončila. Proč?
New York Police Department (NYPD) si dříve pronajala robota Spot, který dostal na původní žlutý nátěr modrou barvu a také příslušnou výbavu a vydal se do ulic potírat zločin. Získal také svou přezdívku Digidog, ale nyní se od The New York Times dozvídáme, že NYPD jej vrátila. 
 
 
Dle Boston Dynamics se Spot může hodit především pro úkoly spojené s údržbou, dohledem, mapováním prostor, přičemž tento robot je velice mobilní a nedělají mu problém schody ani těžší terén, což zvládne pochopitelně především díky tomu, že se pohybuje na čtyřech nohách. 
 
 
Ve službách newyorské policie začal být zapůjčený Digidog kvůli bezpečnosti policistů a nevinných občanů nasazován i v případech loupeží nebo v situacích zahrnujících rukojmí, a to od loňského října. Právě v tu dobu ale začala být americká policie kritizována (mimo jiné) za to, že utrácí peníze za různé nepotřebné hračky a objevily se výzvy, ať se raději opravdu zabývá službou svým komunitám. V tomto případě jde ale také o samotné využití robota v represivních složkách, které zvláště na Internetu dostalo negativní nádech a Digidog se zkrátka znelíbil. 
 
NYPD byla také kárána za to, že si za celkových 94.000 USD pouze půjčila robota, který se prodává za 75.000 USD, nicméně tyto dvě částky mohou zahrnovat velice různé věci a nyní, když byl Digidog vrácen, se jako jednoznačně lepší jeví jeho půjčka, neboť značná část vyhrazené sumy díky tomu nemusela být zaplacena. Robot tak putoval zpět do Boston Dynamics ještě před plánovaným termínem v srpnu. 
 
 
Firma Boston Dynamics nyní plánuje vypustit na trh nového robota zvaného Stretch, jehož revírem budou skladiště. Jde v podstatě o pojízdnou robotickou ruku, která dokáže velice obratně manipulovat s krabicemi či jinými objekty, jež dokáže zachytit svými přísavkami. 


reklama