reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nintendo DS - Herní konzole se dvěma displeji

12.5.2004, Petr Hájek, článek
Nintendo DS - Herní konzole se dvěma displeji
Překotného tempa vývoje nezůstaly ušetřeny ani zařízení specializující se na mobilní zábavu - kapesní herní konzole. I herní gigant Nintendo je stále vzrůstající konkurencí tlačen do nejrůznějších zlepšováků, nově se tedy v jeho nabídce objeví herní konzole s dotekovým displejem. S distribucí novinky Nintenda se má sice začít až někdy na podzim, to nám ale samozřejmě nikterak nebrání podívat se na její parametry i obrázky již dnes.
Nintendo DSVéčkový design skrývá největší eso Nintenda DS - Dual-Screen (odtud i jméno) systém zahrnující dva 3palcové (76 mm) displeje. Zatímco horní slouží pouze pro zobrazování, spodní je (nejen po vzoru našich milovaných PDA) dotekový.

Po stranách spodního displeje se nachází zbylé běžné ovládací prvky - vlevo křížový ovladač a vpravo čtyři akční tlačítka, některé hry mají využívat i výhod dotekového displeje a stylu.

Podobně jako Nokia N-Gage a nedávno vydaná Nokia N-Gage QD, používá i Nintendo DS pro lokální multiplayerovou hru Bluetooth. Nintendo DS bude mít samozřejmě svoje vlastní verze her a tedy i paměťových karet, do druhého slotu (karty pro DS jsou menší) ovšem půjdou zasunout i starší hry z herní konzole GameBoy Advance, což je od Nintenda velmi slušný krok, protože majitelé staršího kousku si budou moci zahrát i na novém železe.

Herní konzoli Nintendo DS bude pohánět dvojice ARM procesorů (jádro ARM-9 běží na 67 MHz, druhé ARM-7 na 33 MHz), kterým bude sekundovat 128 MB RAM (dle původních informací, jež prosákly na veřejnost někdy v březnu, měl handheld mít 512 MB RAM). Oba displeje mají rozlišení 256 x 192 pixelů, to je od dob GameBoye Advance s jeho 240 x 160 další malý krůček vpřed. Krabička nabídne u některých titulů i 3D akceleraci, slibuje totiž 120 000 polygonů za vteřinu a fill rate 30 milionů pixelů za sekundu.

Nintendo hodlá zvolit prodejní strategii, kdy Nintendo DS nebude přímým náhradníkem GameBoye Advance a obě konzole se budou prodávat zároveň. Společnost zatím neohlásila datum vydání ani cenu. Tu ale analytikové odhadují na 150 USD.

Bude velmi zajímavé sledovat, jak si GameBoy nové generace povede proti očekávanému Sony PlayStation Portable, jež má mít mnohem větší ambice i výbavu - větší displej, možnost přehrávat video, výkon jen o málo nižší než PlayStation 2, slot na mini DVD média atd. Připomeňme, že se Sony chystá uvést svůj handheld v Japonsku koncem letošního roku a začátkem 2005 i v USA, u PSP se předpokládá cena kolem 250 USD.
reklama