Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NOAA si ztrojnásobí superpočítačový výkon

22.2.2020, Jan Vítek, aktualita
NOAA si ztrojnásobí superpočítačový výkon
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) se může těšit na to, že její superpočítačová výbava projde zásadní modernizací. Získá totiž nové superpočítače založené na platformě Cray.
National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) tak ohlásila skutečně zásadní upgrade, který se týká superpočítačového výkonu a představuje ztrojnásobení výpočetního výkonu a zdvojnásobení úložné kapacity i přenosových rychlostí mezi jednotlivými systémy. Cílem je pochopitelně získat lepší možnosti pro předpovědi počasí, v jejichž rámci se bude moci pracovat s podrobnějšími modely či pokročilejšími fyzickými simulacemi. 
 
 
Půjde konkrétně o superpočítače založené na platformě Cray, čili více systémů, z nichž každý nabídne výkon až 12 PetaFLOPS. NOAA díky tomu získá celkový výkon 40 PetaFLOPS, který odpovídá kombinaci možností nových a starých superpočítačů. Právě ty staré umístěné ve státech West Virginia, Tennessee, Mississippi a Colorado dnes mají celkově 16 PetaFLOPS, z čehož vyplývá, že nové systémy budou celkem dva. Bohužel se ale nedozvíme nic o jejich specifikacích, a to ani informaci, zda se NOAA bude i nadále spoléhat spíše na výkon CPU, nebo už vezme na milost i GPU. 
 
Čtyři ze superpočítačů organizace NOAA budou nahrazeny dvěma novými. Z provozu tak budou vyřazeny dva systémy Cray XC40, a to Luna a Surge a pak systémy Mars a Venus. Oba modely řady XC40 jsou založeny na procesorech Xeon E5-2690v3 generace Haswell a využívají celkem 48.960 jader s celkovým výkonem cca 2 PetaFLOPS. Mars a VEnus jsou založeny na 1212 uzlech, každý s párem Xeon E5 v4 generace Broadwell, a to celkem 33.936 jader s výkonem 2,8 PetaFLOPS. 
 
Nové superpočítače poslouží centru EPIC (Earth Prediction Innovation Center) a pro NOAA je bude spravovat společnost CSRA LLC patřící pod General Dynamics Information Technology.