reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua připraví nové montážní kity pro LGA 1700 a dnešní chladiče

12.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Noctua připraví nové montážní kity pro LGA 1700 a dnešní chladiče
Desktopové procesory Intel se s nástupem další generace zvětší, respektive prodlouží, ovšem dle reakce firmy Noctua nebude zcela nutné pořizovat nový procesorový chladič. Noctua nám opět připraví nové montážní sady. 
Podoba nové patice LGA 1700 vyvolala nové otázky ohledně kompatibility s existujícími chladiči procesorů, a to především kvůli velikosti. Dosud byly procesory Intel víceméně stejně velké, a to už po pěknou řádku let, ovšem LGA 1700 a Alder Lake-S to mění. LGA 1200 má rozměry 37,5 x 37,5 mm, přičemž LGA 1700 bude mít 37,5 x 45 mm. Bude tak stačit, když využijeme starší chladič se čtvercovou základnou, při jehož výrobě se nemuselo počítat s dalšími generacemi větších procesorů? 
 
 
Je třeba říci, že čtvercový rozměr 37,5 mm platí pro patici, čili i procesorovou destičku a i samotný heatspreader je výrazně menší nehledě na jádro pod ním. Čtvercový heatspreader Intelu tak má cca 30 x 30 mm, zatímco Noctua dnes využívá chladiče se styčnou plochou o velikosti od cca 40 x 40 mm, čili i v případě větších Alder Lake-S by chladiče Noctua měly být schopny pokrýt celý heatspreader. 
 
Zástupce firmy Noctua už reagoval na příspěvek jednoho z tázajících se ustaraných uživatelů na Twitteru a my se tak dozvídáme, že specificky Noctua NH-U12A bude s využitím mechanismu Secufirm připravena na procesory Alder Lake-S a že i další případné upgrady v budoucnu budou nabídnuty, pokud to bude technicky možné. Model NH-U12A má mít styčnou plochu o velikosti cca 43 x 43 mm, takže v jejím případě se nemusíme už vůbec strachovat o to, že by byla příliš malá. A i kdyby pár milimetrů scházelo, pak je zřejmé, že čip pod heatspreaderem bude výrazně menší.
 
 
 
Noctua by tak měla jako obvykle poskytnout novou verzi montážního mechanismu Secufirm, a to snad i nyní zdarma, pokud zákazník prokáže, že vlastní příslušný chladič a ostatní hardware. Vedle toho se můžeme podívat na plány firmy do budoucna, kde v tomto čtvrtletí figuruje pasivní chladič pro CPU, na nějž jsme velice zvědaví. Dále to bude mimo jiné regulátor otáček pro osm ventilátorů, později bílé ventilátory a nová generace 140mm modelů a pak už se můžeme těšit na další verzi NH-D15 a stolní ventilátor. 


reklama