reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noctua: spolupráce s firmou Asus na grafických kartách bude pokračovat

23.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Noctua: spolupráce s firmou Asus na grafických kartách bude pokračovat
Chladiče Noctua jsou obecně považovány za výkonné, kvalitní a také trvanlivé z hlediska podpory výrobce, který obvykle dává k dispozici zdarma nové montážní sady pro nové patice. Nyní nám však jde o grafické karty. 
Noctua už dříve navázala spolupráci s firmou Asus, když byla loni uvedena na trh karta Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition. Tato spolupráce měla zřejmě úspěch, neboť jinak by Noctua nehlásila, že bude pokračovat. 
 
 
Zatím nevíme, jaké karty si Asus s Noctuou připraví, nicméně bylo jasně oznámeno, že se chystají další modely, ale zatím si musíme počkat. Nevíme tak ani to, zda nastoupí takové nové modely ještě v rámci aktuální generace a zda snad nepůjde (i) o konkurenční Radeony a ne pouze GeForce. Ostatně brzy mají přijít na trh oprášené Radeony RDNA 2 v podobě Radeon RX 6950 XT, Radeon RX 6750 XT a Radeon RX 6650 XT, které mohou představovat vhodnou příležitost.
 
Pokud ale Noctua nebude tak pohotová a nezvládne připravit nový model chladiče během nejbližších měsíců, počkáme si asi až na generace NVIDIA Ada (Lovelace) a AMD RDNA 3, kde zřejmě bude mít větší příležitost se vyřádit vzhledem k očekávanému růstu spotřeby, přičemž výkonné chladiče Noctua vyrábět umí. Už zmíněná Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition představovala velice mohutnou kartu zabírající čtyři sloty, což je také daň za tichý provoz.
 
Ovšem co se týče cen, které jsou stále nafouknuté, nejde o nijak výjimečně drahý produkt. Obvyklá cena karty Asus GeForce RTX 3070 Noctua Edition v českých obchodech je aktuálně cca 21,5 tisíc korun, což prostě odpovídá dražším verzím RTX 3070 jako MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO či Palit GeForce RTX 3070 Gamerock OC. 
 
Problém je "pouze" ten, že za víceméně stejnou cenu se už dá pořídit i RTX 3070 Ti, respektive ta může být i levnější, pokud se spokojíme s nižším modelem jako Gigabyte Eagle a podobnými. 


reklama