reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 3650 - Barvy kam se podíváte

31.3.2003, Pavel Bureš, článek
Nokia 3650 - Barvy kam se podíváte
Zatímco první telefon řady 60, Nokia 7650, dokonale naplnil předpoklady výrobce, ještě více se očekává od jeho následovníka, Nokie 3650. Oproti staršímu modelu se dočkal několika vylepšení, např. MMC slotu nebo integrovaného fotoaparátu s podporou video aplikací. Funkční změny nejsou zase až tak velké, ale je dobré, že jsou.
Design

Nechtěl bych se dotknout hned na začátku příznivců Nokie 7650, ale tento telefon byl docela hranatý. Tohoto trendu se N3650 naštěstí (nebo bohudík?) nedrží a je elegantně kulatá. Kvůli snaze udržet hmotnost a rozměry na přijatelných hodnotách se na kruhové klávesnici píše celkem dobře, jen spodní klávesy se špatně ovládají.

Kvalitní zpracování je dobré, zpočátku nikde nic nevrže. Telefon začne skřípat až za nějakou dobu neustálého používání, zadní kryt by mohl být tvrdší, lze ho trochu promáčknout.

Kladně hodnotím 12ti bitový (4096 barev) displej kvalitou srovnatelný s Nokií 7650, možná o trochu lepší. Chybí LED diody jakéhokoli druhu - ať už pro upozornění na příchozí SMS či ztrátu signálu. Tyto informace zobrazuje mobil na displeji a také vibruje.

Nejznámnější „zvláštnost” je kruhová klávesnice, která zabírá téměř celou část pod displejem a tak trochu zavání minulostí. Tlačítka poskytují vynikající odpor při psaní, styl klávesnice bude asi každému dělat ze začátku problémy, pak si ale zvykne.

Stejně jako Nokia 7650 má i N3650 digitální fotoaparát, dle kvality bych ho zařadil někam mezi průměr. Oproti Nokii 7650 se kvalita obrazu zlepšila, modrý nádech a zkreslení v rozích patří naštěstí minulosti. Čočka není nijak chráněna, je snadné ji prsty umazat.

Zvukový výstup je kvalitní jak ze sluchátka, tak i z lehké hands-free sady. 40 vícehlasých melodií upoutá jistě kdečí pozornost, vestavěný hlasitý reproduktor nabízí široký rozsah, bez šumu v pozadí. Automatické ztlumení hlasitosti funguje na jedničku.

Technologie

Jednou z hlavních novinek je slot na MMC karty umožňující ukládat data i mimo vestavěnou paměť. Použitím paměťové karty se vyhnete potížím s nedostatkem paměti pro běh aplikace. Testovaný přístroj umožňuje stejně jako N7650 připojení k jinému telefonu nebo počítači technologií Bluetooth. Byl přidán profil náhlavní souprava, komunikace se sluchátkem Nokia HDW-2 ani jedné straně nečinila žádné problémy.

Citlivost telefonu v místech se slabším signálem je vynikající. Jakožto triální telefon může být N3650 používána mimo Evropu také v USA a na dalších místech světa. Nechybí GPRS 4+1 timeslot a HSCSD.

Specifikace

Smartfoun je vybaven ARM procesorem, je to tedy jakýsi vzor pro další podobné produkty finského výrobce. Dle naměřeného času rychlosti odezvy se jedná o nejrychlejší dostupný chytrý telefon.

Díky dodávané 16 MB MMC kartě lze celkový prostor pro data rozšířit na dobrých 20 MB. Z nějakého, mnou neznámého důvodu vybrala Nokia nepraktické umístění karty: pod baterií, kde se musí odstranit kryt i baterie. Na LinuxExpu jsem měl předprodejní vzorek telefonu k dispozici, vkládání karty trvalo asi 30 sekund, musel jsem hodně přitlačit, abych kartu do telefonu „nacpal”. Vyjmutí karty vypadalo jako scéna z hororu, kartu se nedařilo vyjmout ani nehtem, na řadu musela přijít pinzeta. Při druhém pokusu o vyjmutí karty jsem požádal radši obsluhu stánku, která ji vyndala už za cca 20 vteřin, ale je pravděpodobné, že to odnesl nehet muže od Nokie.

Dle měření redaktorů infoSyncu N3650 vydržela na jedno nabití v pohotovosti necelých 200 hodin a telefonovat bylo možno 4 hodiny.


Software

Díky platformě Nokia Series 60, založené na operačním systému Symbian, zajišťuje chod aplikací vcelku nová a moderní architektura. Od uvedení Nokie 7650 se počet společností vyvíjejících pro tuto platformu trvale rozrůstá. Některé aplikace zatím chybí, třeba Adobe Acrobat Reader nebo prohlížeč nativních formátů MS Office.

Samotný systém je dostatečně čilý, přehrávání videa a hraní akčních her je rovněž svižné. Series 60 se oproti verzi použité v Nokii 7650 nedočkal větších změn. Nynější verze zahrnuje video aplikaci, wap verze 2.0 a také XHTML prohlížeč. Nahrávané video není bohužel ozvučené, aktualizace programu je dostupná na webových stránkách. K přehrávání videa se nejvíce hodí program RealOne, umožňující rozdělení na audio a video část. Wapový prohlížeč stránky zobrazuje vesměs korektně.

Dalšími dosud nezmíněnými funkcemi jsou SMS, MMS a e-mailový klient podporující protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Ačkoli procházení prostředím systému je rychlé a intuitivní, práce s poštou taková není. Chybí automatické stahování a jakékoli upozornění na nové zprávy. Vyhledávání kontaktů je možno jen podle jména či příjmení, hledání podle jiných kritérií, třeba firmy, chybí.

Srdce se vám rozbuší nad kvalitně provedeným desktopovým softwarem - Nokia PC Suite, který je nyní schopen pracovat s jednotlivými zařízeními, kontakty a úkoly. Podpora Microsoft Outlooku a Lotus Notesu se vydařila, konfigurace je otázkou několika chvil.

Na našem trhu se Nokia 3650 začíná prodávat za cenu přibližně 18 000 Kč.

Nokia 3650 je stejně jako její předchůdce solidní produkt vybavený mnoha užitečnostmi. Za zmínku stojí zejména slot na MMC karty, který navzdory svému nepraktickému umístění zvyšuje možnosti smartfounu.

Klady: Celkem kvalitní zpracování, dobrá kvalita obrazu, MMC slot
Zápory: umístění MMC slotu, pro začátečníky nevhodná klávesnice
Zdroj: infoSync
reklama