reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nokia 5140 - Mobil nebo vysílačka?

14.11.2003, Petr Hájek, článek
Nokia 5140 - Mobil nebo vysílačka?
Společnost Nokia představila nový mobil (spíše mobil a přenosnou GPRS vysílačku v jednom) pro sportovněji založené zákazníky umožňující uživateli hovořit s někým jiným jako u vysílačky ihned po stisku tlačítka. Vedle této "push-to-talk" vlastnosti přístroj obsahuje i další zajímavé doplňky - integrovaný digitální fotoaparát, digitální kompas a FM rádio.
Společnost Nokia oficiálně představila jeden z nemnoha GSM mobilů na světě zaměřený převážně na sportovně založené zákazníky. Vedle své schopnosti rychle uživatele spojit pouhým stisknutím tlačítka obsahuje Nokia 5140 také celou řadu poměrně unikátních prvků, jež se u mobilních telefonů doposud příliš nevyskytovaly - kupříkladu digitální kompas nebo Fitness Coach aplikaci, přítomen je též integrovaný digitální fotoaparát základního VGA rozlišení. GSM/GPRS/EDGE Nokia 5140 bude dostupná v GSM 900/1800/1900 MHz verzi převážně pro evropský a asijský trh a v GSM 850/1900/1800 MHz verzi pro americký trh. Obě verze se mají objevit během druhého kvartálu 2004.

Tento "vysílačkový" styl viděný ve starších filmech ("Jak mě slyšíte? Přepínám... !") je v podstatě half-duplex (zřídka lze zaslechnout i výraz "simplexní") voice over IP (VoIP) řešení používající existujících technologií EDGE a GPRS, jež jsou součástí (GPRS minimálně) dnešních GSM sítí. Tato komunikační metoda je co do kvality srovnatelná s existujícími sítěmi dedikovanými push-to-talk komunikaci. Majitel Nokie 5140 tak bude schopen se jediným stiskem tlačítka spojit třeba s jiným členem rodiny ke krátkému slovnímu přenosu.

Nokia 5140 je prvním GSM modelem Nokie obsahujícím tuto novou vlastnost, časem se ale zmiňovaná funkce má velmi výrazně rozšířit. Během roku 2004 Nokia představí řadu push-to-talk modelů, včetně typů běžících na Symbian OS. V roce 2005 plánuje Nokia zavést schopnost push-to-talk u všech svých mobilů.

Vedle obvyklých náležitostí, které dnes najdeme u každého lowendu, obsahuje Nokia 5140 také stopky pro sportovce a integrované FM rádio, přístroj rovněž slibuje zvýšenou odolnost proti úderům i vodě. MMS a Java je samozřejmostí.

O jak velkou komunikační revoluci půjde ukáže opět až čas...
Zdroj: Mobilemag
reklama