reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová družice NOAA poskytla krásné snímky, má ale problémy s chlazením

4.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Nová družice NOAA poskytla krásné snímky, má ale problémy s chlazením
National Oceanic and Atmospheric Administration’s (NOAA) má ve vesmíru už druhou družici generace GOES-R. Jde o GOES-17, která odeslala zpět na Zemi první její snímky, ovšem objevily se také problémy. 
Družice GOES-16 se už předvedla na začátku minulého roku a nyní je čas na GOES-17, který se dostal do vesmíru akorát včas a už stihl poslat první snímky Země. 
 
 
Satelity GOES-R mají za úkol nahradit hardware, který slouží už od 90. let minulého století. GOES-17 odstartoval do vesmíru už 2. března na palubě rakety ULA Atlas-V. Dostal se do výšky téměř 36 tisíc kilometrů stejně jako GOES-16 a stejně jako ten bude i GOES-17 monitorovat západní polokouli, čili Americké kontinenty plus Pacifik a Karibik. Budou však umístěny tak, aby ji mohli sledovat z různých úhlů. 
 
 
První zveřejněné snímky z GOES-17 byly pořízeny 20. května pomocí fotoaparátu Advanced Baseline Imager (ABI). Ten je pochopitelně daleko výkonnější a celkově lepší než na starších satelitech NOAA. Však stejný nástroj na GOES-16 byl schopen zachytit počínající požáry v severním Texasu ještě dříve, než je nahlásili místní obyvatelé. NOAA je tak mohla předběhnout a zalarmovat hasiče, takže nyní chce pochopitelně dostat do vesmíru více satelitů GOES-R. 
 
ABI pracuje ve 16 spektrálních pásmech rozprostírajících se přes viditelné a infračervené světlo, díky čemuž se mohou tvořit kvalitnější modely pro předpovídání počasí. Nicméně ABI na GOES-17 nepracuje tak, jak by měl, a to proto, že jeho chladicí systém nefunguje, což degraduje jeho výsledky právě v infračerveném spektru, a to bohužel představuje hned 13 spektrálních pásem. Pomocí nich NOAA sleduje třeba pohyb mraků v noci, takže nyní se pracuje především na tom, aby byl chladicí systém rozběhnut a pokud se to nepodaří, bude se muset pro GOES-17 najít alternativní využití, neboť ten pak nebude moci pracovat v tandemu s GOES-16. 
 


reklama